Evo koliko trošite novca jer ne isključujete punjač iz utičnice dok ne punite bateriju svog uređaja

Luka Kalac
8. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Punjač u utičnici koji pritom ne puni bateriju nijednog uređaja osjetit ćete na financijama. Pored toga, ako to činite, prijeti vam opasnost od potencijalnog manjeg požara. Trebali biste znati da punjač u utičnici koji ne puni uređaj također troši električnu energiju. Iako je manja količina električne energije utrošena na to nego na samo punjenje baterije, imajte na umu da vas punjenje baterije mobitela stoji oko 20 eura godišnje. Opasnost predstavljaju i neispravni punjači koji se pregrijavaju, zajedno s uređajem što otvara mogućnost nastanku manjeg požara.

Punjači za leketroničke uređaje priključeni na jedan produžni kabel.

Produžni kabel i punjači | Foto: Unsplash / ConvertKit

Ako ste jedna od osoba koja ostavlja punjač u utičnici nakon punjenja elektroničkog uređaja, doista biste trebali početi mijenjati tu naviku. Više je razloga zbog kojih biste to trebali prestati činiti. Stručnjaci savjetuju da je najbolje izvaditi punjač iz utičnice ako ga više ne koristite.

Iako možda vaš mobitel nije prispojen na punjač u utičnici, trebate znati da se i dalje troši električna energija. Isto tako, imajte na umu da najviše energije trošite kada je vaš mobitel spojen na punjač u utičnici.

Ostavljanje punjača u utičnici nakon punjenja osjetit ćete na financijama

Stručnjaci su naveli kako struju troši i punjač uključen u struju koji ne koristite za punjenje baterije uređaja. Inače, u punjačima je transformator čija je svrha transformacija napona do potrebne jačine, što iznosi oko pet volti za pametne mobitele. Vodite računa o tome da je transformator aktiviran i u slučajevima kada nijedan uređaj nije priključen. Upravo zbog toga možete izbjeći neželjene troškove električne energije isključivanjem punjača iz utičnice, ako se baterija vašeg uređaja ne puni, piše krstarica.com.

Punjenje mobitela na godišnjoj razini, prema nekim izračunima, potroši oko 20 eura električne energije. Možda pojedincima to ne zvuči kao velika svota, no treba uzeti u obzir da sve veći broj uređaja zahtjeva punjenje pa tako i troškovi rastu s rastom broja uređaja, odnosno punjača koji bez ikakvog razloga stoje u utičnici, a pritom ne pune uređaj.

Mobitel vam je često na punjaču? Donosimo četiri jednostavna načina za sačuvati bateriju

Ako ne isključujete punjače poslije punjenja, riskirate potencijalni manji požar

Osim troškova, postoje i drugi rizici ako ne isključujete punjač iz utičnice. Velika opasnost prijeti vlasnicima neispravnih punjača uređaja. Zbog njihove neispravnosti, može doći do pregrijavanja koje povećava opasnost od potencijalnog požara. Dodatnu pažnju biste trebali usmjeriti na to, pogotovo ako se vaš punjač koji ste dobili s uređajem pokvario i sada koristite zamjensku, povoljniju verziju, piše krstarica.com.

Podsjećamo kako smo već pisali o tome što učiniti ako se baterija vašeg mobitela često prazni. Uz četiri jednostavna načina možete produljiti trajanje vaše baterije. Više o tome pročitajte ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap