Evo koliko iznose mirovine “dvostupaša” u 2022. godini, znatno su veće od prosjeka

Josip Mihaljević
17. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma iz 2019. godine umirovljenicima je omogućila da se odreknu novca iz prvog stupa i pravo na mirovinu ostvare kao da su cijeli život uplaćivali samo u prvi stup. Većina ih to i čini jer se drugi stup u pravilu više isplati ljudima s nešto većim plaćama. Analiziramo kakvo je stanje s umirovljenicima iz drugog stupa u 2022. godini, mirovine su im daleko veće od mirovina iz prvog stupa.

umirovljenici bocaju

Foto: Unsplash

Prema posljednjim podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u ovoj je godini pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ostvarilo 9836 građana. Njihova prosječna mirovina iznosi 2.426 kuna i imaju 31 godinu radnog staža. Prosječno u mirovinu odlaze sa 63 godine i tri mjeseca života.

Situacija je nešto bolja kada izbacimo mirovine koje isplaćujemo u inozemstvo, tada imamo 7597 novih umirovljenika u 2022. godini, a prosječna mirovina im iznosi 2.901 kunu. Prosječni staž za ovu skupinu iznosi 31 godinu i šest mjeseci, ali mirovinu u prosjeku ostvaruju s nepune 63 godine života.

Dakle, nešto manje od deset tisuća novih umirovljenika u ovoj godini. Velika većina ovih umirovljenika imala je izbor između mirovine samo iz prvog stupa ili kombinirane (dvostupne) mirovine. Za drugu opciju odlučilo se tek 493 građana.

Prosječna mirovina novih drugostupaša iznosi 4.335 kuna

drugi stup pad
Zašto je u drugom stupu najpogođenija "najsigurnija" kategorija štednje?

Prosječna mirovina ljudi koji su se odlučili na mirovinu iz oba mirovinska stupa iznosi 3.707 kuna. Međutim, Zavod za mirovinsko osiguranje prati samo one podatke koji se odnose na njihove isplate, što znači da im je 3.707 kuna prosječna mirovina SAMO iz prvog stupa. Na taj iznos još treba dodati 628 kuna mjesečno (HRMOD), odnoson 553 kune (RMOD) koliko im u prosjeku iznosi mirovina iz drugog stupa.

Dakle, korisnici dvostupnih mirovina koji su se umirovili u ovoj godini u prosjeku ukupno primaju 4.300 kuna mirovine.

Drugostupaši iz ove godine u prosjeku imaju 36 i pol godina staža, ali im je prosječna dob oko 56 godina života. Razlog tomu je što među njima i dalje dominiraju radnici s beneficiranim radnim stažem koji u mirovinu odlaze ranije.

Državni MOD popularniji od privatnog

novac
Posrećilo im se: Evo koliko iznosi usklađivanje mirovina iz drugog stupa

Dio mirovine iz drugog stupa ne isplaćuje im HZMO, nego jedno od dva mirovinska osiguravajuća društva na tržištu. Dugo godina postojalo je samo jedno (Raiffeisen MOD), ali je država u 2020. godini osnovala HRMOD koji je, brojke pokazuju, u ovoj godini popularniji od privatnog.

Prošle godine imali smo ukupno 3333 umirovljenika koji su se odlučili na kombiniranu mirovinu. RMOD je odabralo 1383, a HRMOD 1950 korisnika. Trend je u ovoj godini još jasniji, od 493 drugostupaša, 152 ih je odabralo RMOD, a 341 HRMOD.

 

 

Evo koliko iznose mirovine “dvostupaša” u 2022. godini, znatno su veće od prosjeka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap