Evo koliko dugo trebate čuvati dokaze o plaćanju računa u slučaju da dobijete opomenu

Luka Kalac
6. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Ako ste dobili opomenu za neplaćeni račun, od neizmjerne važnost je vremenski rok koji je prošao otkako ste ga dobili. Imajte na umu kako je najpotrebnije u periodu od 15 dana od primitka opomene uložiti žalbu kako biste izbjegli ovrhu. Valja napomenuti kako sami rokovi zastare ovise o tome o kakvim je računima riječ, je li o onima na mjesečnoj ili godišnjoj razini.

Ilustracija (Pixabay)

Pojedine tvrtke za komunalne usluge pri otpisivanju starih potraživanja pokušat će naplatiti barem dio nepodmirenih računa. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg ljudi dobivaju opomene za neplaćene račune stare i po nekoliko godina. Zna se dogoditi da ponekad tvrtke pošalju opomenu o neplaćenom računu iako je on doista i plaćen, ali problem se krije u pogreškama u evidenciji.

Vrlo lako možete se naći u problemima ako nemate dokaz o plaćanju, ali ako se pozovete na zastaru, možete osporiti dug. Tada je riječ o proteklom, zakonom određenom periodu, a zastarom vjerovnik nema pravo ostvariti tražbinu prisilnim putem.

racun struja HEP
HEP za 12 dana struje gospođi Nadi naplatio 68.000 kuna, sve je završilo na sudu

Postoji rok za žalbu

U slučaju da ste dobili opomenu za zastarjelu obavezu, možete uputiti prigovor prema kojem ćete se pokretanjem ovrhe pozvati na zakonom stečeno pravo o zastari. Imajte na umu kako biste prigovor na opomenu trebali podnijeti najkasnije 15 dana od primitka, piše tportal.hr.

Treba biti oprezan jer je moguće da i vjerovnik pokrene ovrhu za stare tražbine bez prethodnog slanja opomene. To im je zakonski omogućeno zbog čega je, od ključne važnosti, pravovremena reakcija, odnosno slanje žalbe. U suprotnom će sud donijeti odluku kao da žalbe ni nema. Ako rješenje o ovrsi postane pravomoćno, u roku od deset godina može biti pokrenuta prisilna naplata.

Dokaz o plaćanju računa

Protekom zakonski određenog vremena u kojem je vjerovnik mogao tražiti ispunjenje obveze nastupa zastara. Tomu treba dodati i da se možete pozvati na zastaru za redovne račune koje plaćate na mjesečnoj razini i to istekom zakonskog roka od godine dana. Ponajprije se to odnosi na račune za struju, grijanje, plin, vodu, čistoću, HRT-ovu pristojbu i slične usluge.

Za razliku od njih, računi koji ne ovise o mjesečnoj potrošnji imaju rok zastare od tri godine. To se odnosi na tražbine povremenih davanja koje dospijevaju godišnje ili u kraćim razdobljima. U to spadaju kreditne obaveze, najamnine, pričuve, dopunsko zdravstveno osiguranje, naknade štete i druge usluge, prema pisanju tportal.hr.

Rok zastare za porezne obveze je šest godina, a desetogodišnji rok se odnosi na tražbine utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugog nadležnog tijela javne vlasti. Tu se prvenstveno misli na dugove nastale pravomoćnim rješenjem o ovrsi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap