Evo kako stoje političke stranke u anketama, HSU objavio slavljenički komentar

Josip Mihaljević
28. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Vodeći HDZ je prema Crobarometru dugo imao 30-ak posto potpore javnosti, ali su u veljači zabilježili ozbiljan pad. Veliki razlog tomu zasigurno je uhićenje ministra Darka Horvata te optužbe na račun drugih članova Vlade.  S druge strane, rastu Možemo i Most, a iz HSU-a otkrivaju tajnu svog političkog uspjeha.

Foto: HSU

Dnevnik Nove TV objavio je redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za veljaču i nakon nekog dužeg perioda pojavljuju se veće turbulencije u rejtinzima političkih stranaka.

Proteklih mjeseci HDZ je “plesao” su oko 30 posto potpore javnosti da bi u veljači imali potporu od 26,9 posto. SDP je na drugom mjestu s 13,7 posto podrške, a veliki rast doživjeli su Možemo (12,9 posto) i Most (12,4 posto) koji sada SDP-u pušu za vratom. Izborni prag je u veljači osigurao i Domovinski pokret kojeg bira 6,4 posto birača.

U odnosu na mjesec dana ranije, HDZ je izgubio 3 posto podrške, SDP 2 posto, dok su Možemo naraslo preko 3 posto, a Most nešto više od dva posto. Domovinski pokret također je rastao za dva posto.

U HSU se pohvalili rastom rejtinga

Druge političke stranke su ispod izbornog praga od 5 posto. Najbliže je tomu Živi zid (2,8 posto) i onda slijedi Hrvatska stranka umirovljenika koja je na 2,6 posto. Centar ima 1,6 posto, IDS 1,4 posto, HSS 1,1 posto, a Reformisti ravno na 1 posto potpore. Sve ostale stranke imaju manje od jednog postotnog boda, a zajedno dobivaju 4,1 posto.

HSU je u odnosu na mjesec dana ranije ostvario impresivan pomak (tada su imali 1,2 posto) što je stranku nagnalo da se rezultatom pohvale na Facebooku. U komentaru u kojem obrazlažu tajnu svog političkog uspjeha kažu kako su birači prepoznali njihov rad na terenu.

“Posljednjih su mjeseci agilni članovi HSU-a odradili brojne humanitarne akcije, osnovali nove stranačke organizacije, izborili se za ustrojavanje Odjela za umirovljenike u pojedinim županijama, omogućili besplatan prijevoz osobama starije životne dobi, započeli s organizacijom o Kongresa europskih umirovljeničkih stranaka…”, nabrojali su neke od aktivnosti.

Ima i stvari koje nisu uspjeli napraviti:

“Nažalost nismo uspjeli progurati prijedlog o isplati višekratno energetskog dodatka ili kako smo ga nazvali dodatka za preživljavanje o čemu smo javnost iskreno izvijestili. Ovo su birači ipak prepoznali i honorirali u anketi za veljaču. Ovo nam je samo dodatan motiv i podstrek daljnjem političkom djelovanju, a sigurni smo kako imamo još puno za pokazati”, zaključuju iz HSU-a.

Prerano otvaranje šampanjca

Iako je skok s 1,2 na 2,6 posto u razdoblju od mjesec dana impresivan pomak, u HSU se možda ipak prerano otvara šampanjac. I dalje su iza Živog zida  koji ne djeluje da će idućim izborima osigurati parlamentarni status (ni sada ga nemaju), što znači da ga ne bi trebao osigurati niti HSU. Ipak, vremena još uvijek ima, a s pripremama na izbore krenuli su relativno rano (odmah nakon lokalnih izbora) pa bi HSU ipak mogao iznenaditi.

Ostanak bez parlamentarnog statusa bio bi težak udarac za stranku pa će u dogledno vrijeme HSU morati donijeti važnu odluku – izlazak na izbore u koaliciji s nekom od većih stranaka ili samostalan izlazak na izbora. Potonje je puno opasnije jer mogu nestati s političke scene.

U svakom slučaju, tu odluku ne moraju donositi danas i imaju još dosta vremena da se približe izbornom pragu do parlamentarnih izbora u 2024. godini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap