Europsko stanovništvo stari, pogledajte medijanu dob u Hrvatskoj

Jasmina Grgurić
14. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Europski statistički ured objavio je medijalnu dob stanovništva po zemljama članicama Europske unije. Osim srednje dobne vrijednosti, od koje je polovina stanovnika mlađa, a polovina starija, vidljiv je prikaz po regijama. Hrvatska se nalazi nešto iznad prosjeka koji kod nas čine kontinentalni i jadranski dio.

Foto: Pixabay

Medijalna životna dob svih zemalja članica Europske unije iznosi 43,9 godina, što znači da je polovina stanovništva mlađa, a polovina starija od te životne dobi. Iako nam se to možda ne čini kao “staro”, razuvjerit će vas podatak da je medijan u posljednjih 20 godina narastao za čak pet godina.

Stanovnici na Jadranu stariji od onih u unutrašnjosti

Hrvatska je s medijalnom dobi stanovništva od 44,2 godine ipak nešto iznad prosjeka. Eurostat je dob u 2020. godini računao po regijama, pri čemu nas je podijelio na samo dvije, kontinentalnu i jadransku. Pogađate, jadranska regija je starija s medijalnom dobi 45,1 godinu. Stanovnici kontinentalne Hrvatske nešto su mlađi sa srednjom dobnom vrijednošću od 43,8 godina, što je na granici europskog prosjeka, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Premda brojne zemlje imaju značajno starije regije nego što su naše, one imaju i značajno mlađe regije pa su u prosjeku mlađe od Hrvatske koja se nalazi među najstarijim zemljama Europske unije. Od nas su stariji stanovnici tek šest zemalja Europske unije, među kojima su Španjolska, Njemačka, Portugal, Grčka, Bugarska i Italija kao najstarija nacija s medijalnom dobi od 47,2 godine.

Najmlađe regije u Francuskoj, najstarije u Njemačkoj

Cipar, Irska, Luksemburg i Malta zemlje su s najmlađim stanovništvom u Europskoj uniji, s medijanom ispod 40 godina starosti.

Hrvatska rapidno iseljava i stari: Imamo čak 100.000 više starijih od 80 godina nego 2002.

Pojedinačno po regijama, najmlađa je francuska Mayotte gdje je medijalna dob svega 17.7 godina, a slijedi je druga regija također smještena u Francuskoj, Guyane gdje je medijan 26.1 godina. Španjolska, iako jedna od najstarijih po populaciji, ima mladu regijuCiudad Autónoma de Melilla s dobi od 34.4 godina.

Najstarija regija je njemački Chemnitz gdje je srednja dob stanovnika visoke 52 godine, a slijedi je talijanska Liguria sa 51.4 godina starosti. Preko 50 godina imaju daljnje četiri najstarije regije u EU, a sve se nalaze u Njemačkoj;  Sachsen-Anhalt (51.2), Brandenburg and Mecklenburg-Vorpommern (obje 50.5) i Thüringen (50.3 godina).

Europsko stanovništvo stari, pogledajte medijanu dob u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap