Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog presude baki koja je tražila skrbništvo nad unukom

Josip Mihaljević
11. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Baka iz Hrvatske borila se za skrbništvo nad unukom nakon što su joj roditelji poginuli u prometnoj nesreći. Skrbništvo na kraju nije dobila, ali je tijekom postupka ukazivala na sumnjive poteze lokalnog Centra za socijalnu skrb, a jučer je i Europski sud za ljudska prava presudio u njenu korist.

baka

Foto: Unsplash

Europski sud za ljudska prava kaznio je jučer Hrvatsku zbog osuđujuće presude izrečene jednoj baki, koja je tražila skrbništvo nad svojom unukom, piše telegram.hr.

Baka se borila za skrbništvo nad unučicom, koje na kraju nije dobila, a tijekom postupka više puta je putem medija ukazivala na sumnjive poteze lokalnog Centra za socijalnu skrb. Hrvatski su je sudovi zbog toga kaznili, proglasivši ju krivom za odavanje podataka iz tajnog postupka dodjele skrbništva.

Baka je, naime, otkrila ime djevojčice koja je bila stara pet mjeseci kada su joj roditelji (bakina kći i zet), poginuli u prometnoj nesreći.

Europski sud za ljudska prava zaključio je da je baki prekršeno pravo na slobodu govora, a država će joj morati platiti i 90 tisuća kuna odštete.

Hrvatsko pravosuđe – slučaj počeo 2007. godine

Najljepša baka Europe: Ima 50 godina, čuva unuku i izgleda kao model!

Slučaj vuče korijenje iz 2007. godine kada su u prometnoj nesreći stradali roditelji, a unuka je tada imala pet mjeseci. Baka je o njoj htjela skrbiti, no tražio ju je i stric iz, brat stradalog zeta.

Između te dvije obitelji razvio se spor o kojem je baka više puta istupila u medijima.

Baka je više puta ukazivala na moguće greške Centra za socijalnu skrb, a u jednom TV prilogu je emitiran i službeni dokument na kojem je bilo vidljivo ime unučice.

Zbog tog detalja stric je prijavio baku za odavanje tajnosti postupka te imena djevojčice. Tužiteljstvo je pokrenulo postupak, a baka je pravomoćno osuđena s četiri mjeseca zatvora i uvjetno na dvije godine.

Dobro je da postoje više instance od Ustavnog suda

I Ustavni sud RH je odbacio njezinu tužbu, a baka se obratila Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu s tvrdnjom da joj je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu govora.

To je uspjela dokazati, a Europski sud za ljudska prava očitao je bukvicu hrvatskom pravosuđu. Kao prvo, primijetili su da uopće nisu uzeli u obzir obranu bake da ona nije pokazala medijima dokumente s imenom, kao i da su odbili ispitati novinare iako ih je baka predložila kao svjedoke.

umirovljenica
Baka na Facebook stavljala slike unuka, pa zaradila kaznu

“Gospođa je ukazivala na problematične odluke Centra za socijalnu skrb što, po našem mišljenju, u ovom slučaju ima veću težinu od zaštite identiteta djeteta. U pitanju je problem od velikog javnog interesa što hrvatski sudovi uopće nisu odvagnuli u odnosu na privatnost djevojčice.

Osim toga, kao baka mogla je govoriti iz vlastitog iskustva, a ne isključivo na osnovu podataka iz tajnog postupka kako su to utvrdili hrvatski sudovi”, stoji u presudi.

 

Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog presude baki koja je tražila skrbništvo nad unukom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap