Europska komisija traži brže uvođenje rada do 67. godine!

Jasmina Grgurić Zanze
24. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Nema milosti kod Europske komisije. Hrvatska mora ubrzati uvođenje rada do 67. godine, a druga preporuka koja se odnosi na umirovljenike obuhvaća i sprječavanje ranijeg odlaska u mirovinu.

Ilustracija: Pixabay

Europska komisija u utorak je dala četiri nove preporuke hrvatskoj Vladi, no zapravo je riječ o ponovljenu gradivu, jer od danih naputaka ništa nije provedeno. Osim poreza na nekretnine, druga preporuka kaže da Hrvatska treba ranije početi primjenjivati zakonsku dob za umirovljenje. Jedna je to od stavki nadolazeće mirovinske reforme koja će provedena biti tek s primjenom od 1. siječnja 2019. godine.

Pravo na starosnu mirovinu stječe se sa 65. godina starosti i najmanje 15 godina radnog staža. U prijelaznom razdoblju od 2014. do 2029. godine, žene to pravo mogu ostvariti i ranije, a trenutno sa 62. godine života. Od iduće godine uvjet se povećava za tri mjeseca starosti godišnje, da bi do 2029. godine bio 64 godine i devet mjeseci. Pravo na starosnu mirovinu ima i osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža, a tu je i beneficirani staž za npr. plesače, pjevače, dimnjačare…

U razdoblju od 1. siječnja 2031. do 31. prosinca 2037., i muškarcu i ženi,  uvjet starosne dobi za starosnu mirovinu povećava se za tri mjeseca svake godine, a od 1. siječnja 2038. pravo na starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža, dakle bez obzira na spol.

No, Europska komisija uvođenje rada do 67. godine života traži prije 2038. godine. Također, njezin naputak odnosi se i na sprječavanje ranijeg odlaska u mirovinu, odnosno prijevremenog umirovljenja koje će se, također u sklopu nadolazeće mirovinske reforme, strože kažnjavati većom penalizacijom. Isto tako, treba ukinuti i posebne kategorije mirovina.

Dok se druga preporuka odnosi i na provođenje reforme obrazovanja, treća obuhvaća reformu javne uprave, a četvrta smanjivanje parafiskalih nameta koji opterećuju poduzetnike.

Na današnjem dnevnom redu sjednice Vlade našle su se i izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap