EU računa na puno gladnih penzića? Prošlog tjedna odobrili crve kao sigurnu hranu punu proteina

Josip Mihaljević
23. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Europska unija prošloga je tjedna dala zeleno svjetlo što se tiče konzumacije crvi kao hrane. Kažu da su sigurni za jelo i puni proteina.

crvi

Foto: Unsplash

Europska agencija za sigurnost hrane priopćila je prošloga tjedna da su crvi sigurni za jelo, piše dw.com. Još samo fali konačan pečat Europske komisije.

Konkretno, radi se o larvama brašnara (Tenebrio molitor) čime se tipično hrane ljubimci reptili i ribe, a žućkasti crvići uskoro bi mogla postati nova hrana koja će se prodavati na europskim ulicama.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi kako su bogati proteinima, mastima i vlaknima, mogu se jesti cijeli ili u prahu te kao dodatak drugim jelima.

Interes je navodno “velik”

Ermolaos Ververis iz Europske agencije za sigurnost hrane kazao je da je interes za navedenom hranom visok u prehrambenoj industriji, ali i među znanstvenicima.

Crv brašnara prva je od 15 različitih insektskih vrsta koju je Europska agencija za sigurnost hrane analizirala. Sama agencija imala j 156 zahtjeva za analizom što se tiče novih vrsta hrane, a one recimo uključuju i jestive tvari na bazi algi.

‘Fuj-faktor’?

Ako vam se od pomisli da jedete crve okreće želudac, vjerujte da je većina Europljana na vašoj liniji razmišljanja. No, istraživač sa Sveučilišta u Parmi Giovanni Sogari vjeruje da će taj početni “fuj-faktor” splasnuti:

“S dovoljnim vremenim i izloženošću, stavovi se mogu mijenjati”, spekulira Sogari.

Drugdje u svijetu hrana na bazi crva prolazi, kao što možemo vidjeti u Africi i Središnjoj Americi, ali i Kini gdje se insekti bez većih problema koriste u kuhinji.

Je li ovo odgovor na nesigurnost oko hrane?

Diljem svijeta postoji tisuće vrsta potencijalnih “novih hrana” što je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu još u 2013. spekulirala kako će “jedenje insekata pomoći u borbi protiv nesigurnosti hrane”.

Insekti se mogu hraniti biootpadom, a koriste značajno manje vode u usporedbi s tradicionalnim stočarstvom, a mogu se i puno lakše uzgajati, napomenula je Organizacija za hranu i poljoprivredu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap