Epidemiologinja otkrila tko će trebati treću dozu: “Vjerojatno krećemo početkom jeseni”

Josip Mihaljević
31. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer kazala je kako će se početkom jeseni vrlo vjerojatno krenuti s apliciranjem treće doze cjepiva protiv covida-19 i to za starije, imunokompromitirane i one s težim kroničnim bolestima.

dijana mayer

Foto: Dijana Mayer, HZJZ | Youtube screenshot

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer gostovala je u HTV-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ na temu epidemije koronavirusa, a otkrila je kako će se i u Hrvatskoj vrlo vjerojatno na jesen krenuti s apliciranjem treće doze cjepiva. Mayer je kazala kako smo na početku četvrtog vala i kako ovaj tjedan u odnosu na prošli bilježimo 20 do 25 posto veće brojke. Nažalost, raste i broj hospitaliziranih i onih na respiratoru.

“To nam je jedan od važnih pokazatelja zbog bolničkog sustava, da se ne optereti naglo. Bolnice su spremne za prihvat bolesnika, ali bilo bi idealno da je što manji broj hospitaliziranih”, kazala je Mayer.

I ona je istaknula podatak da među hospitaliziranima prevladavaju necijepljeni i to s udjelom od 80 posto.

“Cjepivo štiti od teških oblika bolesti. Nije svejedno hoćemo li se razboljeti i imati blagu kliničku sliku ili ćemo imati tešku upalu pluća gdje ćemo završiti na intenzivnoj njezi ili respiratoru”, poručila je.

U Hrvatskoj je 51 posto odraslih primilo obje doze cjepiva. Na pitanje hoće li se i kada krenuti s apliciranjem treće doze, Mayer kaže da se o tomu vode razgovori i da će se “vjerojatno ići u primjenu”:

“S trećom dozom će se vjerojatno krenuti početkom jeseni i to će biti starije skupine, imunokompromitirani i s težim kroničnim bolestima”, zaključila je Mayer.

Epidemiologinja otkrila tko će trebati treću dozu: “Vjerojatno krećemo početkom jeseni”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap