Energetski siromašnim kućanstvima država će financirati perilice i hladnjake

Jasmina Grgurić Zanze
16. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Jeste li čuli za pojam “energetsko siromaštvo”? Ukratko, ono obuhvaća kućanstva koja imaju ograničen pristup modernim oblicima energije, kao što je struja, ili nemaju dovoljno sredstava za njezino podmirenje. Među njima, velik je broj starijih građana. U širem smislu, nemaju ni novca za kupnju “štedljivih” uređaja. Kako bi popravila situaciju na tom polju, građanima će nizom mjera pomoći država.

Tko je energetski ugrožen, a ima staru perilicu, moći će dobiti novu Foto: Pixabay

Na sjednici Vlade nedavno je donesen Akcijski plan za energetsku učinkovitost, a kojim se, između ostaloga, predviđaju i mjere za smanjenje energetskog siromaštva. Status ugroženih kupaca energije trenutno ima 50.000 kućanstava u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da će ih u ovom programu godišnje sudjelovati 330, prosječne površine 70 četvornih metara, piše Novi list.

Njima će se financirati zamjena starog hladnjaka generacije 1989. – 2000. godine efikasnim hladnjakom klase A+, te zamjena stare perilice rublja generacije 1970. – 1975. godine novom perilicom energetskog razreda A+++. Hladnjak će biti zamijenjen u 40 posto energetski siromašnih kućanstava, a u još 40 posto perilica rublja. Ova će mjera na snazi biti kontinuirano do kraja 2026. godine.

Treća dob: Sve je više starih i samih osoba koje trebaju našu pomoć u kućanstvu

Također, oko 60 posto energetski ugroženih kućanstava dobit će novu vanjsku ovojnicu, a preostalih 40 posto ostvarit će zamjenu pet žarulja LED rasvjetom, ugradnju štednog perlatora na slavinu koja se koristi samo u sanitarne svrhe te na slavinu za pranje posuđa, ugradnju štedne tuš slušalice te brtvi na prozore i vrata. Predviđa se i unapređenje ili zamjena sustava grijanja, prelazak s grijanja na struju i lož ulje na isplativije i čišće energente.

Akcijski plan obuhvaća i neka nova prometna rješenja koja će doprinijeti smanjenju gužve na cestama, dostupnijim mjestima za parkiranje te manjem zagađenju okoliša. Tu je i opcija uvođenja kupovine samo jedne, povoljnije karte za sav javni gradski prijevoz. Uvedena bi trebala biti i tehnologija koja bi vozače obavještavala o slobodnim mjestima, dok bi semafori trebali pokazivati koliko će trajati crveno svjetlo, kako bi vozači u slučaju dužeg čekanja mogli isključiti auto.

Tu je i povlašteno parkiranje za električna i hibridna vozila, kao i uvođenje njihova najma za gradsku vožnju. U većim gradovima već ove i iduće godine planira ih se uvesti do stotinu, a tu je i sustav javnih bicikla, sve s ciljem što manje emisije štetnih plinova, ali i zdravlja građana.

Copy link
Powered by Social Snap