Ekonomist o reformi obiteljskih mirovina: Za umirovljenike super, za cjelokupno društvo možda baš i ne

Josip Mihaljević
20. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada najavilo je do kraja godine predstaviti nacrt novog modela obiteljskih mirovina, ali to će se ipak odgoditi za siječanj iduće godine. Neki detalji reforme su praktički potvrđeni i može se iščitati u kojem smjeru će ići reforma, a javljaju se i prve kritike. Evo što o “Hreljinom” modelu obiteljskih mirovina misli ekonomist Predrag Bejaković i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

stariji par

Foto: Unsplash

Novi model obiteljskih mirovina ipak neće biti predstavljen do kraja godine nego tek u siječnju. Ovoga smo tjedna saznali nekoliko općenitih stvari o kojima je i prije u javnom prostoru bilo riječi. Podsjetimo, Ministarstvo rada će u 2023. godini kroz mini-mirovinsku reformu omogućiti nasljeđivanje mirovine preminulog bračnog partnera. Iako je Ministarstvo oformilo radnu skupinu koja bi trebala smisliti novi model, čini se kako će polazišna točka novog modela biti stari zakonski prijedlog HSU-a, odnosno Silvana Hrelje. Prema njegovoj ideji, moći će se naslijediti 50 posto mirovine preminulog bračnog partnera. Tih 50 posto dobit će, primjerice, žena kojoj je suprug preminuo u prvih par godina korištenja mirovine. U slučaju da suprug mirovinu koristio dulje, onda bi postotak nasljeđivanja bio i manji.

Više o dva nova modela obiteljskih mirovina možete pročitati OVDJE.

Sindikat umirovljenika: Kažnjava se one koji dulje žive

Sindikat umirovljenika Hrvatske već je dao svoje kritike na najavljeni model. Oni zastupaju, umjesto Hreljinog “pravičnog” modela, “socijalni” model u kojem bi postotak nasljeđivanja ovisio o iznosu mirovine preživjelog partnera. Što je mirovina manja, tako bi postotak nasljeđivanja mirovine preminulog bračnog partnera bio veći. Iz Sindikata su za Net.hr poručili kako je Hreljina opcija nepravedna prema onima koji dulje žive i da ovakav model ne postoji nigdje u Europi.

Stižu do 50 posto veće mirovine za više od dvjesto tisuća umirovljenika!

“Netko tko dulje živi se kažnjava, jer je i njegov partner duže živio pa umro. Oni koji će zadržati vlastitu mirovinu i dobiti mirovinu od preminulog partnera, to će dobiti ovisno o tome koliko je dugo preminuli partner koristio mirovinu. Ako je to dvije ili tri godine, dobit će 50 posto, a što je dulje živio taj preminuli, dobivat će 10 posto. Postavlja se pitanje što je s ljudima koji imaju blizu 80 godina, jedan supružnik umre, a drugi dobije samo 10 posto. U prijevodu, da imaju prosječnu mirovinu od 2.640 kuna, dobit će 260 kuna, što je izrazito malo ne rješava siromaštvo obiteljskih umirovljenika”, kazao je za Net.hr glavni tajnik SUH-a Igor Knežević.

Bejaković: Dobro za siromahe, loše za mlade

Ekonomist Predrag Bejaković je predloženi model nazvao i dobrim i lošim, ali ovisi za koga.

Predrag Bejaković: "Da bi država isplatila mirovine, nekome mora uzeti taj novac"

“Sa stanovišta pojedinca je dobro. U Hrvatskoj je opća stopa siromaštva između 18 i 20 posto, a kod starijih osoba je između 30 i 35 posto. Slijedom toga, dobro je da se takve mjere provode, ali nema besplatnog ručka jer to jednostavno košta.

Vlada je ta koja treba misliti o dugoročnim interesima cjelokupnog društva. Je li dugoročni interes cjelokupnog društva da se opterećuju današnji naraštaji? Jednom kad ste uveli neko pravo, onda ga je gotovo nemoguće ukinuti”, kazao je Bejaković za Net.hr.

Bejaković je dodao kako uskoro slijedi val umirovljenja takozvanih baby boomera, osoba koje su rođene do 1964. godine. Kako su oni među brojnjim generacijama, rast će rashodi cjelokupnog mirovinskog sustava. Kako Sindikat umirovljenika predlaže “austrijski” model nasljeđivanja, Bejaković kaže da se s njima nema smisla uspoređivati jer je riječ o bogatoj zemlji.

“Hrvatska ima najnepovoljniji odnos radnika i umirovljenika u svijetu. Na 127 radnika dođe 100 umirovljenika. Austrija i Njemačka imaju neusporedivo bolji odnos. Mi smo malo, siromašno društvo, koje se ne može uspoređivati s Austrijom i Njemačkom. Uostalom, Nijemci su potpuno svjesni ozbiljnosti problema svog mirovinskog sustava. Lijepo je da uvodimo prava i da štitimo prava umirovljenika, ali uvijek treba imati na umu da se prava ne mogu tako lako ukinuti i da nema besplatnog ručka.

Ljudi misle da ministar Marić ima neke skrivene kofere s novcem u trezoru Ministarstva financija i sad je njegova dobra volja da te novce izvuče i da ljudima”, kazao je Bejaković.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap