Egzodus staraca: Umirovljenici iz Njemačke sve više sele u Bugarsku i na Tajland

Jasmina Grgurić Zanze
21. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Dok Hrvati hrle u Njemačku kako bi zaradili veće plaće i mirovine s kojima kasnije ovdje mogu lagodno živjeti, sve više Nijemaca prisiljeno je sreću u starosti potražiti negdje drugdje. Broj umirovljenika koji je odselio u inozemstvo, najčešće istočne zemlje, povećao se osam puta u posljednjih deset godina. Za tamošnje prilike svaki peti umirovljenik u Njemačkoj živi na rubu siromaštva.

Ilustracija: Pixabay

Sa 1.2000 eura mirovine, umirovljenički par Hackstaetter zaključio je da nema što tražiti u Njemačkoj pa su preselili u Bugarsku, gdje za taj novac mogu dobiti neusporedivo više. Nekad mesar, danas 78-godišnji Waldemar Hackstaetter za Reuters je kazao kako je mjesec trajao duže nego mirovina pa on i supruga Hildegard nisu željeli pasti na teret djeci. Kao i mnogi drugi poput njih, postali su dio dijaspore.

Dom je tamo gdje možemo pristojno živjeti

Posljednjih deset godina, broj iseljenih umirovljenika pritisnutih siromaštvom povećao se za čak osam puta. Tako je 2002. godine 107 Nijemaca primalo svoju mirovinu u Bugarskoj, a do 2018. godine taj se broj popeo na 652 njih. Još je dramatičnija slika na Tajlandu gdje je danas čak 5,415 njemačkih umirovljenika, a bilo ih je 671 prije 18 godina.

Predviđanja su da će takve migracije uzrokovane ekonomskim deficitom u starosti biti sve veće, jer je starijih sve više, a njihova kupovna moć sve manja. Mirovine su rasle u posljednjem desetljeću, ali rasla je i nejednakost. Tako je udio starije populacije koja živi u siromaštvu porastao na 19 posto u 2018. godini, što je tri posto više nego samo godinu dana ranije.

“Za mene, dom je tamo gdje si mogu priuštiti za život, a to u Njemačkoj ne mogu” – kaže Hackstaetter.

Usamljenost kao loša strana migracije

Umirovljenica sa 5.200 kuna ne može preživjeti u Njemačkoj pa je iselila!

On i supruga svoj su život pronašli u bugarskom selu Sirakovu koje privlači sve više starijih Nijemaca, dok se tamošnji mladi stanovnici iseljavaju zbog posla u zemlje poput Njemačke.

Katolički svećenik Joerg Dunsbach upozorava na lošu stranu takvih migracija, jer se na Tajlandu nagledao starijih osoba koje su u iseljeništvu umrle same, nakon što su izgubile kontakte s članovima obitelji. Svake godine, kaže, od 40 do 60 njemačkih, švicarskih i austrijskih staraca tamo umru sami.

No, na život u Bugarskoj bračni par s početka priče ni najmanje se ne žali, jer si mogu priuštiti sve pa novca i vremena ostaje za proizvodnju domaćeg vina i rakije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap