“E moj Paviću, neće ići”, poručuje Hamed Bangoura ministru rada

Jelena Ratko
5. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Javnost burno reagira na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava koji uključuje ukidanje drugog stupa. Na Facebooku se oglasio i Hamed Bangoura, dugačkim statusom koji su podržali milijuni. Ministra rada u njemu naziva dečecom koji si “ne zna ni nos obrisati”.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Ministar Marko Pavić prije nešto više od mjesec dana izašao je u javnost s prijedlogom da se pitanje dodatka na mirovine od 27 posto riješi tako da se građanima omogući prebacivanje u prvi mirovinski stup. Međutim, u tom slučaju nemaju pravo na mirovinu iz drugog stupa, odnosno svu svoju štednju iz njega poklanjaju direktno u državni proračun.

Facebook status Hameda Bangourae ima 3,2 tisuće lajkova i preko 240 komentara. U tekstu, komentira prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava o rješavanju dodatka od 27 posto, i obraća se ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću, kojega krivi za to što “novca nema”.

Hamed je na svom profilu napisao: “Ove godine sam napunio 31 godinu staža i 51 godinu života. Uz malo sreće radit ću još 16 godina i doživjeti 67. godinu života. U mirovini ću primati jedno 2500 kuna penzije ako do tada netko konačno ne prizna da nam je mirovina ionako potrošena na ovaj kurbin pir koji traje 27 godina. I ako mi Bog podari zdravlja i poživim do 80. godine, u tih 156 mjeseci država će mi isplatiti 390.000 kuna (pod uvjetom da netko uopće više radi u HR), a ja sam njoj u prosjeku uplaćivao 1000 kuna mjesečno za 564 mjeseca rada. Ukupno sam joj tako uplatio 564.000 kuna.

No, to državi naravno nije dosta, pa je poslala malog ministra Pavića, ministra bez nekog posebnog iskustva u realnom sektoru, da mi poruči i ucjeni me da mu predam svoju privatnu imovinu iz II stupa. Inače ni ovih 2.500 kuna neću imati u starosti. Osim što ću si za tih 2.500 kuna za 18 godina možda moći kupiti rolu wc papira mjesečno i to naravno stranog, taj šmrkavac mi se smije u lice i kaže da ako to ne učinimo da će državni proračun biti u deficitu. Isti zaista misli da smo svi vesla sisali.

Svi smo mu krivi što pošteno radimo, a on si ne zna ni nos obrisati, a kamoli stvoriti dodanu vrijednost ili transformirati II stup tako da umirovljenici mogu živjeti dostojanstveno u mirovini. Kurbin pir dolazi na naplatu i umjesto da priznaju da ne znaju i nemaju rješenje oni donose ingeniozne ideje prema kojima bi si država zavukla još malo svoje ručice u naše/privatne džepove i pokrpala rupe.

Nestić: Drugi stup gubi smisao postojanja, a mirovine će se nastaviti smanjivati

Novca nema, jer ionako je taj II stup skup računovodstvenih operacija, sačinjen od investiranja u loše dionice i financijske instrumente koji godinama služi kao kasica prasica za nezasitni državni aparat i za isplatu nenormalnih bonusa za ne upravljenje fondovima. Gomila povlaštenih mirovina, kupovina socijalnog mira i loše ortačke politike dolaze na naplatu, a oni šalju dečeca koji ni dlake nema na obrazima da mi objašnjava što da ja radim sa svojim ulogom u mirovinski fond koji su ionako davno potrošili.

E moj Paviću, neće ići, a ako ne znaš što napraviti pa pročitaj rješenja o kojima smo Vam pisali ovdje na mom malenom zidu nekoliko puta. I da, kreni zaista prvo od svojih roditelja i zamisli da nemaš tu ministarsku plaću kako bi im pomogao da žive dostojanstveno u starosti? Pritom ne zavlači ruke u džepove onih koji još uvijek sanjaju da imaju neku crkavicu kada odu u mirovinu i budi pošten i reci im da ste ionako sve spiskali.”

Jedan komentar glasi: “Svaka čast na tekstu Hamede… sve se slažem i potpisujem. Samo se bojim jedne sitnice koju si napisao: “E moj Paviću, neće ići,…” – ja se bojim da će njima ići sve što smisle da nas opljačkaju…. sve dok se na neki način (ali ja ne znam kako) ne oslobodimo te gamadi”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap