Dvije starije žene ušle u vrtić i uzele dijete, a onda se pojavio njegov otac: Nisu mu bile poznate

Milan Dalmacija
19. srpnja 2023.
Novosti
A- A+

Prije mjesec dana dvije su starije žene ušle u jedan splitski vrtić i od odgajateljica preuzele dijete. Trenutak poslije došao je djetetov otac kojemu su te žene djelovale sumnjivo. Policijska istraga je još uvijek u tijeku, obitelj je ogorčena jer nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, a odgojiteljici koja je predala dijete nepoznatim ženama istekao je ugovor o radu.

zenavrata

Foto: Unsplash

Splitska policija i dalje pokušava rasvjetliti okolnosti nevjerojatnog incidenta koji se dogodio sredinom lipnja u jednomvrtiću. Kako piše novinar portala Dalmacija Danas, Branko Galić, u dječji vrtić su ušetale dvije starije žene te preuzele dijete od odgojiteljice, iako je bilo jasno da ih dijete ne poznaje. Srećom, u trenutku kad su izašle iz vrtića s djetetom, naišao je njegov otac.

– U razgovoru s policijskim službenicima otac je naveo kako su mu navedene žene izgledale zbunjeno i jedna od njih mu je rekla da je trebala otići u vrtić po unuku. Nisu mu rekle kako se zovu, niti su mu one poznate. Pričale su hrvatski jezikom i odavale dojam da su zbunjene. Temeljem obavljenih provjera utvrđeno je da je dijete kratko vrijeme bilo u društvu nepoznatih žena jer je uskoro nakon izlaska iz vrtića srelo svog oca kojem se odmah priključilo, ranije su poručili iz PU splitsko-dalmatinske.

Baka s unukom kojoj pokazuje nešto u knjizi, dok je u gornjem lijevom kutu fotografija psihologa Bojana Klapčića
Psiholog o čuvanju unučadi: 'Kaže se da roditelji svoju djecu vole, a bake i djedovi obožavaju, ali...'

Istraga u tijeku

Iako se sve dogodilo prije mjesec dana, policija još nije postupala. Istraga je i dalje u tijeku, ali čini se da “bake” neće odgovarati za pokušaj otmice, jer “nisu nastupile štetne posljedice”.

– I dalje obavljamo provjere. Za sada nisu utvrđeni elementi kaznenog djela. Isto tako o događaju smo izvijestili Prosvjetnu inspekciju te Državno odvjetništvo, poručili su iz policije.

Ogorčena obitelj

Obitelj djeteta ogorčena je ovakvom reakcijom policije, ali i procedurama u istrazi te samom sigurnošću vrtića. Pitaju se kako su odgojiteljice mogle dati dijete nepoznatim osobama za koje niti policija ne može utvrditi jesu li zbunjene bake ili otmičarke.

– Nepoznate osobe odvedu dijete iz vrtića, oni nisu utvrdili tko su te osobe, pa iz čega onda zaključuju da u tome ne vide elemente kaznenog djela?! Mi ne znamo jesu li oni utvrdili njihov identitet. Ako nisu, onda vrlo hrabro zaključuju da u neovlaštenom odvođenju iz neutvrđenih razloga djece iz vrtića nema elemenata kaznenoga djela, govore članovi obitelji dodajući da taj vrtić nema visoku ogradu niti portirnicu te da videonadzor nije u funkciji.

Odgojiteljici istekao ugovor

Da je do propusta došlo priznala je ravnateljica vrtića, koja je pozvala policiju. Dodala je kako je odgojiteljica koja je prepustila dijete nepoznatim ženama bila na zamjeni te da je dobila opomenu pred otkaz, a u međuvremenu joj je istekao ugovor o radu. Nije poznato hoće li ta odgojiteljica nastaviti raditi u vrtiću na jesen.

– Ovdje je došla osoba koja se predstavila kao baka djeteta, ali je odgojiteljica napravila propust i nije pitala za osobnu iskaznicu dotične osobe i predala je dijete. Radim u vrtiću već 24 godine i nikad nisam imala iskustvo sa sličnim propustom, rekla je za Danas.hr ravnateljica vrtića Endica Radić Hozo.

Dodala je da je protokol preuzimanja djece iz vrtića jednak u cijeloj Hrvatskoj. Kod upisa djeteta, roditelji ispunjavaju izjavu u kojoj navode sve punoljetne osobe koje mogu doći po dijete, a odgojitelji su dužni provjeriti osobne iskaznice pri preuzimanju djeteta.

– Mislim da je moja dužnost kao ravnateljice bilo da prijavim sve policiji i da vidimo što se osim greške naše odgajateljice dogodilo, poručila je Radić Hozo dodavši da roditelji u prvi mah nisu htjeli prijaviti incident policiji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap