Dubrovački umirovljenici ne dobivaju ništa? Činjenice govore suprotno!

Jasmina Grgurić Zanze
14. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Da su dubrovački umirovljenici zapostavljeni te da u četiri godine HDZ-ova mandata nisu dobili ništa, niti će dobiti ukoliko desnica opet osvoji vlast, tvrdi u svojoj predizbornoj kampanji nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić. Provjerili smo stoga kako žive stariji građani Dubrovnika i možemo reći da bi se većina starijih u Hrvatskoj s njima rado mijenjala.

IlustracijaIMirovina.hr

Nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić silno iznova želi sjesti u fotelju prvog čovjeka grada, a svoju političku kampanju, kako to obično u njima biva, gradi na žestokoj kritici aktualne vlasti. Vlahušić tako, između ostaloga, tvrdi da su umirovljenici u Dubrovniku zapostavljeni, da u četiri godine HDZ-ova mandata nisu dobili ništa te da ni neće dobiti ništa ako se vlast ne promijeni. On pak svojim starijim sugrađanima obećava svašta; mjesečne naknade, uskrsnice, božićnice te besplatno dopunsko za one s mirovinom do 4.000 kuna, kao i novi dom za starije.

No, dubrovački umirovljenici već dosta toga i imaju, pogotovo u usporedbi s ostalim gradovima. Naime, svakog mjeseca njih oko 700 s mirovinama do 1.800 kuna dobiva po 200 kuna dodatka. Vlahušić im sada obećava sto kuna više, a cenzus postavlja na 2.000 kuna. Također, po 500 kuna mjesečno dobivaju oni umirovljenici čije su životne okolnosti posebno teške.

Građani s mirovinom od 1.800 do 2.500 kuna ove su godine dobili i do 400 kuna uskrsnice, a pravo je iskoristilo njih oko 1.500. Podijeljene su im i božićnice u jednakim iznosima.

Bivši ministar zdravstva opet želi biti gradonačelnik, cilja na umirovljenike!

U 2020. dodatke na mirovinu koristilo je 2.374 korisnika te je ukupno isplaćeno 2.987.600,00 kuna. Dodatno, 840.900,00 kuna isplaćeno je u 2020. godini osobama starijima od 65 godina koje nemaju vlastitu mirovinu ili drugu vrstu primanja te primaju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna.

Kako je poznato, brojni gradovi u Hrvatskoj nemaju previđene ni uskrsnice, ni božićnice, a kamo li redovne mjesečne naknade za starije građane s malenom mirovinom. Ako k tomu još dodamo podatak da prosječna mirovina u Dubrovniku iznosi natprosječnih 3.235 kuna te je viša još jedino u Zagrebu i Rijeci, moramo konstatirati da umirovljenici u najljepšem hrvatskom gradu žive bolje od većine.

Copy link
Powered by Social Snap