Državu će rad obiteljskih umirovljenika koštati 68 milijuna kuna, evo zašto!

Jasmina Grgurić
1. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Do polovine radnog vremena uskoro će moći raditi i umirovljenici u obiteljskoj mirovini. Država time puni kontingent radne snage koja nedostaje na tržištu rada, pogotovo u turizmu, istovremeno ublažavajući siromaštvo udovaca i udovica. Njihovim uplatama doprinosa za mirovinsko osiguranje punit će se i državna kasa. No, prema Vladinoj računici, država će na ovu mjeru potrošiti čak 68 milijuna kuna, a kada se zbroje svi troškovi i dobici, ostati u minusu. Iz Ministarstva su objasnili kako je to moguće.

Državu će rad obiteljskih umirovljenika koštati 68 milijuna kuna! Procjenu troškova objavili su u prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji će po hitnom postupku udovicama i udovcima omogućiti zapošljavanje do polovine radnog vremena uz zadržavanje mirovine.

Država misli da će radnici pohrliti u obiteljsku mirovinu

Na pola radnog vremena moći će raditi i umirovljenici u obiteljskoj mirovini!

Novac za provođenje ovih zakonskih izmjena osiguran je u državnom proračunu za ovu godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Vlada tako procjenjuje da će u ovoj godini za realizaciju zakona trebati milijun i 470 tisuća kuna, sljedeće godine 46 milijuna i 200 tisuća, a 2023. godine čak 68 milijuna i 880 tisuća kuna. Usto, predviđaju kako će se već ove godine zaposliti oko 1.100 korisnika obiteljske mirovine, 2022. godine njih 3.200, a 2023. godine 4.100 umirovljenika.

Nejasno je kako rad oko 4.000 umirovljenika koji istovremeno primaju već stečenu mirovinu i plaću te istovremeno još pune i državni proračun doprinosima od svoga rada mogu državu koštati 68 milijuna kuna? Navedeni iznos čak se ne odnosi na sve njih, nego na dio, a o čemu se točno radi objasnili su nam iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

“Povećat će se rashodi za mirovine, jer će se dio korisnika obiteljske mirovine koji su trenutno aktivni na tržištu rada, odlučiti za raniji odlazak u mirovinu nego što bi to učinili prema važećem Zakonu, uz nastavak rada do polovice punog radnog vremena, što će dovesti do povećanja ukupnog broja korisnika obiteljskih mirovina, a time i povećanih rashoda za obiteljske mirovine” – objasnili su nam iz Ministarstva.

Punit će proračun doprinosima i ostati u minusu

Recimo da postoje osobe u 50-im godinama koje rade, a istovremeno ostvaruju uvjete za odlazak u obiteljsku mirovinu. Oni to ne čine, jer im je plaća isplativija. Sada će moći dobivati i mirovinu i pola plaće ako će nastaviti raditi do polovine radnog vremena. Ipak, mnogima to neće biti isplativije od jedne pune plaće. No, neki su se obiteljske mirovine odrekli zbog rada, a sada će u nju otići jer su im oba statusa povoljnija.

Zašto bi Vlada morala prestati umanjivati najniže mirovine u slučaju rada?

Država je pritom svjesna da će i zaraditi njihovim radom od uplata doprinosa za mirovinsko osiguranje. Točnije, povećat će se proračunski prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje, s obzirom da će dio postojećih korisnika obiteljskih mirovina iskoristiti mogućnost rada i primanja mirovine, i to u procijenjenom iznosu od 2.860.000 kuna u 2021., 33.600.000 kn u 2022. i 43.460.000 kuna u 2023. godini.

Dakle, država je kad se sve zbroji i oduzme na gubitku više od 25 milijuna kuna. No, takav minus, ukoliko su Vladina predviđanja doista točna, posve je zanemariv u odnosu na korist koju će donijeti osiromašenim udovicama i udovcima.

Državu će rad obiteljskih umirovljenika koštati 68 milijuna kuna, evo zašto!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap