Državna tajnica Majda Burić: Referendumska inicijativa bi mogla pasti na Ustavnom sudu

Josip Mihaljević
3. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Prvosvibanjska epizoda HRT-ovog Otvorenog tematski je trebala biti o radničkim pravima, a pretvorila se u raspravu o mirovinskom sustavu. U inače ne pretjerano zanimljivoj epizodi, izdvajamo završne riječi državne tajnice Majde Burić koja je dala naslutiti poteze Ministarstva rada i mirovinskog sustava ako i kada sindikati skupe dovoljan broj potpisa.

otvoreno mirovinska reforma

Foto: Državna tajnica Majda Burić (HDZ) | YouTube screenshot

U prvosvibanjskoj epizodi HRT-ovog Otvorenog, između ostalih, gostovali su državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Očekivano, rasprava je otišla u smjeru referendumske inicijative ’67 je previše’ i mirovinskog sustava općenito

Iz ministarstva ne odustaju od teze da će zahtjevi sindikata stvoriti dodatni trošak od 45 milijardi kuna i da bi to rezultiralo padom mirovina od pet do sedam posto.

Izdvajamo detalj pred sam kraj emisije, dok je odjavna špica već bila na ekranu. Tada je Majda Burić izjavila:

“Povećali smo plaće, povećali smo mirovine, tim smjerom idemo i dalje, a što se tiče inicijative sindikata moram podsjetiti da je naša vrhunska ustavna stručnjakinja neki dan u Novom listu komentirala kako bi upravo ta inicijativa mogla pasti na Ustavnom sudu upravo zbog toga što košta 45 milijardi kuna i zbog toga što će mirovine zbog toga biti pet do sedam posto manje”, kazala je.

Iako bi bilo logičnije da Ustavni sud provjeri ustavnost pitanja prije nego se potpisi uopće počnu skupljati, kod nas nije takav slučaj, Ustavni sud nastupa tek kada su potpisi prikupljeni i prebrojani.

Majdi Burić odgovorio je Vilim Ribić:

“Na našem Ustavnom sudu sve može pasti, po logici halo-halo. To je politički sud koji sebe zove Ustavni sud”, kazao je Ribić, aludirajući da vrh države ima određenu kontrolu nad Ustavnim sudom.

Ribić je ranije govorio o tom scenariju, a tada je rekao ako dođe do rušenja referendumske inicijative, građani morali izaći na ulice. A kako bi uopće izgledalo rušenje referenduma na Ustavnom sudu i zbog čega bi do toga moglo doći, možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap