Državna firma radnike poslala u mirovinu, a onda šok – nema uplate doprinosa!

Josip Mihaljević
4. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Mediji u susjednoj Bosni i Hercegovini pišu o 11 radnika koji u “mirovini” umjesto sa unucima vrijeme provode ispred prostora bivšeg poslodavca. Iako neki od njih imaju preko 40 godina radnog staža, pravo na mirovinu nemaju jer im nije uplaćen dio doprinosa.

radnici mirovina

Foto: Radnici tvrtke Binas Bugojno na ‘kapiji’ firme traže objašnjenje | Youtube screenshot

Grupu od 11 radnika tvrtka u većinski državnom vlasništvu susjedne BiH Binas Bugojno odlučila je poslati u mirovinu, ali neugodno su se iznenadili činjenicom da tu istu mirovinu ne mogu ostvariti. Kako priča jedan od njih, od 2011. do 2017. tvrtka im nije uplatila ni porez ni doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje pa su u velikim poteškoćama u pogledu ostvarivanja svojih prava, piše srednjabosna.com.

Tvrtka broji 300 zaposlenika, ali otpušteni radnici ne mogu ostvariti pravo na mirovinu pa pred ‘kapijom’ firme traže objašnjenje.

“Ja imam 43 godine i 6 mjeseci staža, ali ne mogu ostvariti penziju. U Zavodu kažu da je dio uplaćen za mene jer imam viška staža, ali doprinos za zdravstvo i ostali porezi koji trebaju biti plaćeni nisu. To je Uprava trebala uplatiti, takav je dogovor. Meni nije uplaćeno 16.240 maraka”, kazao je jedan od njih.

Da bi ostvario pravo na mirovinu, dakle, morao bi platiti gotovo 63 tisuće kuna.

“Imam preko 40 godina staža, nisu uplaćeni doprinosi ni porezi. Tri mjeseca ne radimo”, govori drugi.

Radi se o kriminalu, dobacuju drugi radnici. Tri mjeseca su bez prihoda, a mirovina je u ovom trenutku jako daleko. Kažu da ih direktor zavlači, obećava ali da u tri sastanka nisu ništa uspjeli dogovoriti.

“Ja imam 41 godinu staža. Išao sam u Poreznu, oni kažu da je to privatna firma da bi u 24 sata uradili. No, radi se o državnoj firmi pa ne mogu”, dodaje treći radnik.

Bivši radnici poručuju kako će stajati pred tvrtkom te kako neće direktoru dati da uđe ako ne poduzme ništa.

Državna firma radnike poslala u mirovinu, a onda šok – nema uplate doprinosa!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap