Država se hvali padom inflacije, a cijene su porasle za 4,7 posto

Jasmina Grgurić Zanze
30. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Potrošačke cijene porasle su za 4,7 posto u odnosu na lanjski studeni. Država se unatoč tomu hvali kako inflacija usporava, jer je to najmanje mjesečno poskupljenje u posljednje dvije godine. Cijene hrane, pića i duhana porasle su u studenom 7,4 posto u odnosu na prošlu godinu, a skuplje plaćamo i usluge te neprehrambene artikle. Pad bilježe samo cijene energije.

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping

Umirovljenici paze što kupuju | Pexels

Stopa inflacije je u studenom iznosila 4,7 posto u odnosu na studeni prošle godine, dok su u odnosu na listopad cijene dobara i usluga pale za 0,2 posto, objavio je danas prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena Državni zavod za statistiku. S istim podacima na današnjoj sjednici Vlade pohvalio se i premijer Andrej Plenković.

Porast potrošačkih cijena od 4,7 posto predstavlja najnižu stopu inflacije u više od dvije godine. Naime, manja od ovoga stopa inflacije bila je u listopadu 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto. Cijene očigledno i dalje rastu, no taj je rast sada usporen, jer je mjesec ranije inflacija iznosila 5,8 posto u odnosu na lanjski listopad.

Krešimir Sever: Većina umirovljenika na hranu troši 60 posto mirovine

Promatrano po skupinama proizvoda, cijene hrane, pića i duhana porasle su na godišnjoj razini za 7,4 posto, usluga za 6,9 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 4,8 posto. Cijene energije pale su za 3,4 posto na godišnjoj razini, pokazuje izvješće DZS-a.

Cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle su za 0,2 posto, kao i cijene hrane, pića i duhana na mjesečnoj razini. Cijene usluga ostale su nepromijenjene, dok su cijene energije pale za 1,7 posto na mjesečnoj razini. Konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u studenome Državni zavod za statistiku objaviti će 15. prosinca.

Podsjetimo, Vlada je u rujnu ograničila cijene 30 prehrambenih artikala te zamrznula cijene struje, dok je cijena plina regulirana do kraja ožujka iduće godine.

Copy link
Powered by Social Snap