Drvene kućice: Rješenje za starije koji su nakon potresa ostali bez domova

Jasmina Grgurić
17. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Kada će im kuće stradale u potresu biti obnovljene, stanovnici Banovine ne znaju. Većina njih u godinama su u kojima nemaju vremena čekati. Pitanje je stoga hoće li novi dom uopće i doživjeti. Prestari i presiromašni da kreću ispočetka, spas bi barem dio njih mogao pronaći u drvenim kućicama. No, i one zasad ovise samo o donacijama dobrih ljudi.

Snimak zaslona/RTL

Stariji bračni par, Ljudevit i Franjka Vujnović, iz Dragotinaca nedaleko od Petrinje nakon potresa dobili su priliku za novi početak. Postali su ponosni vlasnici drvene kuće od 70 četvornih metara. Od temelja do krova, kućicu je osmero radnika napravilo za samo pet dana.

“Ovo je fantazija. Od radova je još samo ostalo da se napravi ulaz, ići će odozdo i bit će natkriveno” –  kaže presretni Ljudevit Vujnović za RTL.

Lakiraju se podovi, a nedostaje još priključak za struju. Za namještanje je zadužena Franjka, oduševljena novim domom. Za njih dvoje, kaže, sasvim dovoljno.

Iako su mnogi skeptični prema drvenoj gradnji, Vujnovići su i te kako svjesni prednosti. Toplo je, sigurno, protupožarno i ono najvažnije za ovu područje – protupotresno. Većina pak i dalje radije želi čekati montažne kuće pa su bili jedni od rijetkih koji su se prijavili za ovu donaciju.

“Nama je to lijepo, možda se nekima ne sviđa, ali se meni sviđa. I neću imati puno za čišćenje”, kaže Franjka.

3d kucice
Izgrađeno prvo 3D naselje za siromašne: Hoće li u budućnosti ovako živjeti umirovljenici?

Novi dom nije im nažalost omogućila država, niti su to učinili sami, što ne bi ni mogli. Zahvaliti mogu austrijskoj organizaciji “Poljoprivrednici pomažu poljoprivrednicima” koji na Banovini planiraju sagraditi stotinjak takvih drvenih kućica.

Pojedinim starijim žiteljima već su na jednak način izrađene i kućice za životinje od kojih preživljavaju. Pomoćni objekti stradali su u potresu pa se ovce smrzavaju vani.

I Zaklada Solidarna pobrinula se da stariji žitelji Banovine dobiju kuće. U jednoj takvoj dom i mir pronaći će i baka Anka.

“Imam svoj mir, imam svoj kutak. Sad kad ja to sredim, to će biti super” – kaže Anka.

 

Drvene kućice: Rješenje za starije koji su nakon potresa ostali bez domova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap