Drugo lice mirovinske reforme: Ministar Pavić najavio nove prijedloge!

Jasmina Grgurić Zanze
23. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Mirovinska reforma s primjenom bi trebala startati za tek nešto više od mjesec dana, ali prijedlozi paketa zakona za drugo čitanje u Saboru još uvijek nisu finalizirani. Ovih dana doznajemo da dio razloga leži u novim izmjenama. Naime, osim smanjenja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, ministar je najavio i novi omjer za usklađivanje mirovina, ali i još jednu važnu stvar – veće mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete.

marko pavić

Foto: Marko Pavić u Saboru

Mjesec dana prošlo je od prvog čitanja paketa prijedloga mirovinskih zakona u Saboru. Na njihovo završno usvajanje dugo se čeka, a očito ne i bez razloga jer su u tijeku neke važne izmjene. Ministar Marko Pavić u intervjuu za Jutarnji list otkrio je koje sve novosti možemo očekivati do drugog čitanja i rasprave. Nakon toga, povratka na staro u mirovinskom sustavu, neće biti.

Omjer oba usklađenja mirovina 70:30

Prva, već poznata novost koja se nedavno pojavila u javnosti jest predložena visina penalizacije za prijevremeno umirovljenje. Riječ je o ublažavanju umanjenja mirovine sa 0,34 posto mjesečno na 0,30 posto. U konačnici, to znači da će oni koji idu u mirovinu pet godina ranije imati 18 posto manja primanja, umjesto 20,4 posto iz prvog prijedloga. Ministar ističe kako će s druge strane nagrađivanje biti 0,34 posto, odnosno za pet godina duljeg rada mirovina će biti 20,4 posto veća.

Pavić je kazao i da su (djelomično, op.a.) prihvatili zahtjev Matice umirovljenika pa će se tako mijenjati i usklađivanje mirovina prema švicarskoj formuli. Promjena nije drastična, jer se radi samo o tome da će se usklađivanje oba puta godišnje sada raditi prema omjeru 70:30 s obzirom na indeks rasta plaća i cijena, a ne kao do sada prema omjeru 50:50 u prvom i 70:30 u drugom ciklusu, što bi se trebalo odraziti na nešto veće mirovine. Doduše, vrlo simbolički.

Kao treću izmjenu najavio je još jednu vrlo bitnu stvar, ali nije išao u detalje.

“Radimo i na jednoj demografskoj mjeri u okviru mirovinske reforme, kojom bismo majkama i posvojiteljicama povećali mirovine za svako rođeno i posvojeno dijete. No, ovu mjeru još finaliziramo pa ne mogu ulaziti u detalje” – rekao je Pavić za Jutarnji list. 

Iako ministar ovu mjeru najavljuje kao demografsku, logičnije je vjerovati kako se radi o svojevrsnom ispravku nepravde zbog koje žene uslijed korištenja porodiljnog dopusta imaju niže mirovine.

Ulaganje u platforme i fondove, a ne razvojne tvrtke

Ministar je i ovu prigodu iskoristio da se pohvali kako su za vrijeme ove Vlade mirovine narasle 6,39 posto te da će one najniže od iduće godine rasti 3,13 posto. A tu su i manje naknade kako bi mirovine iz drugog stupa kapitalizirane štednje, prema njegovim riječima, bile veće. Usko vezano uz to, širi se i mogućnost ulaganja u infrastrukturne projekte u male i srednje tvrtke te startupe u ranoj fazi razvoja. Pritom, umiruje građane vezano za visoki rizik ulaganja u razvojne tvrtke, s obzirom da ih većina ne uspije.

“Neće biti omogućeno ulaganje u pojedine tvrtke nego isključivo u platforme i fondove specijalizirane za ulaganje u brzorastuće kompanije koje onda ulažu u startupe tj. tvrtke u ranoj fazi razvoja čime se značajno umanjuje rizik ulaganja, a uz to sve će biti pod nadzorom Hanfe” – pojasnio je Pavić. 

Još je jednom kazao kako je osnovni cilj ove mirovinske reforme bio ispraviti nepravdu u mirovinskom sustavu prema općim propisima, a koja bi se dogodila bez isplate dodatka na mirovine iz drugog stupa, što je sada riješeno. Za iduću godinu iznova je najavio analizu sustava mirovina po posebnim propisima, nakon koje bi se trebalo ići u izmjene.

 

marko pavić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap