Druge zemlje spuštaju porezne stope na inozemne mirovine, a kod nas možete biti dvostruko oporezovani

Josip Mihaljević
13. srpnja 2020.
Istaknuto
A- A+

Nakon Portugala, Malte, Italije i Cipra – Grčka je odlučila sniziti stopu poreza na mirovine iz inozemstva. Time i službeno pozivaju strane umirovljenike da se presele k njima, a jedinstven porez od sedam posto na strane mirovine jedan je od najnižih u EU.

grčka

Foto: Grčka, Unsplash

Grčka vlada i službeno poziva strane umirovljenike da svoje porezno prebivalište prebace k njima, budući da će strane mirovine oporezivati po jedinstvenoj stopi od sedam posto, piše ekathimerini.com.

Sedam posto poreza na mirovinu idućih 10 godina

ina vukić
Ina Vukić: "Predsjednica i premijer zovu dijasporu na povratak, a onda im lupe dvostruki porez na mirovine"

Njihovo Ministarstvo financija prošloga je tjedna u parlamentarnu proceduru uputilo nacrt zakona koji definira pravila igre. Da bi se umirovljenik kvalificirao, ne smije biti porezni obveznik u Grčkoj u posljednjih pet od šest godina, a mora doći iz zemlje s kojom Grčka ima valjan međunarodni ugovor koji regulira administrativnu suradnju oko porezne politike.

Čim mu se prijava odobri, taj će umirovljenik plaćati samo sedam posto poreza na svoju mirovinu, i to čak deset godina. Porez se plaća jednom godišnje “u komadu”. Ako bi se netko htio prebaciti odmah, odnosno da mu se porezi već ove godine računaju po novoj Grčkoj stopi, papire mora predati do 30. rujna 2020. godine.

U praksi, to znači da će svi umirovljenici koji će u Grčkoj postati novi porezni obveznici plaćati zaista nizak porez.

Do sada su slične poteze povukli Portugal (kod njih uopće nema poreza na umirovljenike koji dolaze!), Malta i Cipar, dok su nešto manje primamljive porezne stope na mirovine uvele Italija, Francuska i Rumunjska.

Iz grčke vlade argumentiraju kako međunarodna istraživanja pokazuju da umirovljenici koji mirovinu žele uživati u nekoj drugoj zemlji gledaju niz faktora: klima, način života, kultura, zdravstvo – ali i porezne stope na inozemne mirovine. Mediteranska klima im je izuzetno veliki plus, baš kao i kultura i način života, a sada kada su uveli novu poreznu politiku jedina “mana” ostaje zdravstveni sustav koji vapi za reformom.

U Hrvatskoj možete biti dvostruko oporezovani

portugal
Prije nekoliko godina skoro bankrotirali, a sada postaju europski raj za umirovljenike

U Portugalu nemaju stopu poreza na inozemne mirovine, Grčka uvodi sedam posto, a koliko je u Hrvatskoj?

On se obračunava po stopu od 24% mjesečne porezne osnovice (nakon umanjenja za osobni odbitak) do visine 30 tisuća kuna te po stopi od 36% na poreznu osnovicu iznad 30 tisuća kuna. Nakon tog obračuna, umanjuje se za 50 posto. Kada bi neki Nijemac s njemačkom mirovinom od 1.200 eura došao u Hrvatsku, plaćao bi oko tisuću kuna poreza na takvu mirovinu.

U Portugalu misle da to nema smisla, jer će umirovljenik tako i tako svoju mirovinu potrošiti u cijelosti, a potrošnja puni proračun.

S druge strane, u Hrvatskoj se može dogoditi da se mirovine oporezuje dva puta – jednom u matičnoj zemlji, a onda još jednom kod nas. Ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka imamo sa 66 država, a među njima, recimo, nije Australija.

Dvostruko oporezivanje svojedobno je komentirala i poznata iseljenica Ina Vukić, koja smatra da država ne želi da se ljudi koji su zaradili mirovinu u inozemstvu vrate u RH:

“Primjerice, australska mirovina već je podložna oporezivanju unutar australskog poreznog sustava. Hrvati koji se žele službeno prijaviti s tom mirovinom u Hrvatskoj, na tu mirovinu potom ponovno moraju platiti visoki porez u Hrvatskoj jer je po hrvatskim standardima riječ o visokim prihodima. Međutim, po standardima Australije to nije visoki prihod”, svojedobno je komentirala Vukić.

Druge zemlje spuštaju porezne stope na inozemne mirovine, a kod nas možete biti dvostruko oporezovani
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap