Dosta novca iz II. stupa je u Podravci, na Skupštinu im dolaze predstavnici budućih umirovljenika

Josip Mihaljević
14. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Domaća tvrtka Podravka možda je najbolji primjer suradnje četiri mirovinska fonda u Hrvatskoj budući da su oni vlasnici preko 50 posto te kompanije. Podravka danas održava Skupštinu, a posjetit će ih i članovi Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova koji imaju ambiciozne planove.

podravka

Foto: Youtube screenshot

‘Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova’ osnovana je na ljeto prošle godine s ciljem snažnijeg angažmana i brige građana oko zajedničke štednje u drugom i trećem mirovinskom stupu stupu. Krajem prošle godine javnosti su predstavili i niz reformskih ideja te dubinsku analizu postojećeg mirovinskog sustava, ali njihove ideje za sada nisu pale na plodno tlo, barem što se tiče resornih ministarstava.

Kako smo uspjeli doznati, aktivnosti Udruge ponovno se intenziviraju i danas planiraju doći na Skupštinu poznate domaće tvrtke Podravke. Ako se pitate zašto baš Podravke, radi se o možda najboljem primjeru suradnje četiri mirovinska fonda u Hrvatskoj.

Predstavnici udruge žele biti imenovani u nadzorne odbore tvrtki od “mirovinskog” interesa

Neovisno o tomu u kojem ste fondu II. stupa, dio vaće plaće investiran je u Podravku, a četiri obvezna fonda koliko ih ima u II. stupu ukupno drže preko 50 posto vlasništva te tvrtke.

vedrana pribicevic
Pribičević: "Ako želite jak prvi mirovinski stup - trebat će vam pola milijuna imigranata"

“Što se tiče sudjelovanja na Skupštini Podravke, ovo je tek prvi korak. Dobili smo punomć jednog broja malih dioničara da kao punomoćnik sudjelojemo na Skupštini u utorak, a to je korak prema aktivnom sudjelovanju u procesima i kompanijama u kojima mirovinski fondovi imaju značajne udjele te kompanijama koje smo odredili ka kompanije od našeg interesa, sukladno ciljevima udruge”, poručila nam je Manuela Ćelić Marušić, izvršna direktorica Udruge.

Otkriva nam i ambiciozne planove oko konkretnog doprinosa. Udruga inače okuplja stručnjake iz raznih kutova poslovnog svijeta, a svima je zajednička briga za buduće mirovine. Zbog toga žele i da se možda nekada u budućnosti predstavnici Udruge imenuju u nadzorne odbore društava za upravljanje mirovinskim fondovima, kao i u nadzorne odbore kompanija u kojima oni imaju većinski ili značajan udjel.

“Najveći je broj ljudi koji ukazuju na probleme, nešto manji broj onih koji daju konstruktivne prijedloge, a najmanji je broj onih koji su spremni preuzeti odgovornost. Mi smo odlučili krenuti tim manje utabanim putem”, poručuje nam Ćelić Marušić.

Na čemu temelje takav plan?

Manuela Ćelić Marušić nas je podsjetila da je niz razloga osnivanja Udruge – prije svega briga o mirovinskom sustavu i njegovoj održivosti.

Pogledajte 13 reformskih prijedloga za veće mirovine u Hrvatskoj

“Do trenutka osnutka Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, nepravedno je bio zapostavljen glas preko dva milijuna hrvatskih građana koji po sili zakona uplaćuju dio doprinosa u obvezne mirovinske fondove, odnosno oni do osnutka Udruge nisu imali svoj glas u komunikaciji s fondovima ili nadležnim institucijama koji se ovom temom bave, a radi se o našoj mirovinskoj štednji i našoj budućnosti”, argumentira Ćelić Marušić.

Jedan od ciljeva udruge jest i uspostavljanje kvalitetnije komunikacije između svih dionika koji su uključeni u proces, a pritom žele biti glas i štit osiguranika.

“S jedne strane informirati, educirati i utjecati na pojedince na način da svatko od nas shvati da smo mi ti koji su odgovorni za svoj život, za vlastitu budućnosti pa tako i mirovinu i da država ne postoji da bi spašavala ili anulirala našu individualnu neodgovornost.  Ali s druge strane želimo propitkivati i poticati odgovornost institucija za upravljanje tuđim novcima, bez obzira na to radilo se o mirovinskim fondovima ili o državnoj upravi. Kad govorimo o ovom dijelu odgovornosti i transparentnosti, želimo između ostalog utjecati i na jačanje kulture malog dioničarstva i općenito jačanje participacije građana u demokratskim procesima pa je i naše sudjelovanje na skupštini Podravke jedan korak u tom smjeru”, zaključuje Ćelić Marušić.

Članstvo u Udruzi je besplatno

Ćelić Marušić poziva sve naše čitatelje, posebno oni koji brinu oko mirovina u budućnosti, da se učlane u Udrugu. Članstvo je u potpunosti besplatno, a pristupnicu možete naći na njihovim službenim stranicama.

“Članarina u Udruzi se ne naplaćuje, ali nam veći broj članova daje vjetar u leđa i inspiraciju da ustrajemo u borbi za bolju budućnost svih nas”, poziva Ćelić Marušić.

 

Dosta novca iz II. stupa je u Podravci, na Skupštinu im dolaze predstavnici budućih umirovljenika
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap