DORH podignuo optužnicu protiv lažnog invalida iz rata, nezakonito primio 1,75 milijuna kuna mirovine

Josip Mihaljević
24. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1972.), terete ga da je na temelju lažne dokumentacije ostvario invalidsku braniteljsku mirovinu od koje je do sada povukao čak 1,75 milijuna kuna mirovine.

Ilustracija: Pixabay

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je, nakon provedene istrage, pred Općinskim sudom u Koprivnici podiglo optužnicu protiv 50-godišnjeg  muškarca zbog počinjenja kaznenog djela prijevare.

domino efekt
[KOMENTAR] Koliko košta jedan uhljeb ili jedna lažna mirovina?

Okrivljenog se tereti da je od siječnja 1996. do siječnja 2022. godine, u Koprivnici i Zagrebu, područnoj službi nadležnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske, podnio zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, ishodio izdavanje nalaza i mišljenja invalidske komisije fonda prema kojem mu je kao hrvatskom branitelju utvrđena invalidnost zbog posljedica ozljeđivanja tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu.

DORH navodi kako to nije istina jer optuženik u Domovinskom ratu nije zadobio nikakve ozljede i kod njega ne postoji invalidnost uzrokovana tjelesnim ozljeđivanjem. Na taj je način neistinito prikazao kako ispunjava sve uvjete za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, u što su mu službene osobe povjerovale i utvrdile mu invalidnost u cijelosti kao posljedicu tjelesnog ozljeđivanja u Domovinskom ratu.

Temeljem njihovog rješenja optuženiku je priznato pravo na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti na rad koju je primao sve do siječnja 2022. godine. Od 1996. do danas povukao je čak 1,75 milijuna kuna mirovine. Dakle, mjesečno je godinama primao oko 5.600 kuna mirovine na koju nije imao pravo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap