Doplata za gotovo sve vrste inzulina raste, umirovljenici ogorčeni: “Najbolje ga ukinite!”

Josip Mihaljević
3. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Vijest o odluci HZZO-a o uvođenju doplata za gotovo sve vrste inzulina opravdano je izazvala veliku buru u javnosti. Inzulin je već sada sam po sebi skup, a radi se o lijeku koji ljudima s dijabetesom potreban kako bi vodili normalan život.

inzulin

Foto: Pixabay

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je 260.092 punoljetnih osoba kojima je dijagnozirana šećerna bolest. Ta brojka se povećava iz godine u godinu, a neka istraživanja pokazuju da je tek 60% od ukupne populacije oboljelih ima postavljenu dijagnozu. Drugim riječima, broj oboljelih penje se na oko 400.000, što znači da svaka deseta osoba u Hrvatskoj ima šećernu bolest.

Prema tablici lijekova objavljenoj na stranicama HZZO-a, Povjerenstvo je predložilo maksimalnu cijenu određenog lijeka, a sve cijene su u odnosu na vežeće značajno niže, što znači da veledrogerije moraju sniziti cijene. Ako se to ne dogodi – razliku će morati platiti pacijenti.

Dijabetes je često bolest od koje u jednoj obitelji ima više oboljelih, a to znači da će njima “iz čista mira” višestruko skočiti mjesečni trošak na inzulin.

“Uvode nam doplatu na ono bez čega ne možemo živjeti – DOPLATU na skoro sve inzuline! I to nakon što su se pohvalili sa pozitivnim rezultatima poslovanja ove godine”, piše portal nainzulinu.com.

Oni su objavili i popis imena HZZO-ovog Povjerenstva koje je donijelo ovakvu odluku, koju su nazvali “formalnim napadom na naše živote”. Istaknuli su kako je to jedna od najgori odluka za osobe s dijabetesom, a u povjerenstvu nije sudjelovao niti jedan dijabetolog.

Umirovljenici ogorčeni odlukom

U Facebook grupi Umirovljenici Hrvatske, koja svakoga dana okuplja sve više umirovljenika, s ogorčenjem su prokomentirali odluku HZZO-a.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap