Domovi za starije u vlasništvu Zagreba objavili troškovnike za siječanj: Evo na što izdvajaju najviše novca

Ana Kanazir
22. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Općine, gradovi, županije, bolnice, sveučilišta, ali i druge javne ustanove od 20. veljače na svojim stranicama moraju objaviti svaki svoj trošak na mjesečnoj razini. Tako će se moći vidjeti gdje je sve išao novac, a troškovi se odnose na prethodni mjesec. Domovi za starije osobe također spadaju u ovu kategoriju, a većina njih, pod Gradom Zagrebom, su već objavili troškove za siječanj. Ovo će se ubuduće provoditi svakog mjeseca.

Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Novi pokušaj transparentnosti uvodi se u razne javne institucije. Naime, svi će morati na svojim stranicama imati prikazane iznose troškova, ali i na što točno oni odlaze za prethodni mjesec. Troškovi će se tako moći pratiti svakog mjeseca. Neki Domovi za starije kojima je vlasnik Grad Zagreb već su objavili svoju listu troškova.

Dom za starije u Markuševcu
Domovi za starije u Zagrebu cijenom ispod prosjeka: 'Nastojat ćemo da tako i ostane'

Pregled troškova

Pregled mjesečnih troškova je već dva dana moguće vidjeti na web stranicama raznih institucija. Iako se možda neće nalaziti odmah na početnoj stranici, sve je vrlo transparentno i u par klikova možete vidjeti cijelu listu troškova. Osim na stranicama institucijama troškove možete pronaći i na posebnoj stranici Ministarstva financija, gdje možete pretražiti troškove po OIB-u, nazivu primatelja, nazivu isplatitelja ili nazivu nadležnog proračunskog korisnika.

Domova za starije koji su u nadležnosti Grada Zagreba je ukupno 11, a u njima je osiguran smještaj za 4.000 korisnika. Neki od njih pružaju i uslugu boravka, a to su Domovi za starije Medveščak, Sveta Ana i Sveti Josip. Upravo zbog različitih potreba i različitih kapaciteta domova i troškovi na mjesečnoj razini su različiti. Ipak, sada će oni morati biti javni pa će svi vidjeti koliko se troši i na što točno. Donosimo troškove za siječanj u domovima za starije pod Gradom Zagrebom koji su objavili ove podatke.

Dom za starije osobe Centar

Dom za starije osobe Centar je u siječnju najviše novca potrošio na službenu, radnu i zaštitnu odjeću i obuću, ukupno 7.797,38 eura. Drugi najveći izdatak je račun za plin koji je u siječnju iznosio 4.273,94 eura. Ovo je i poprilično logično s obzirom na promjenjivo vrijeme i sezonu grijanja. Što se tiče samih kategorija, najviše se trošilo na nabavku namirnica. Ukupni troškovi za siječanj su u ovom domu iznosili 39.668,25 eura.

Cijeli popis troškova možete vidjeti ispod:

Dom za starije Trnje

Dom za starije osobe Trnje je tako u siječnju potrošio ukupno 2.845,98 eura, a najveći dio iznosa je bio za smještaj na službenom putu u zemlji. Osim toga, trošilo se i na materijal za zgradu za tekuće održavanje, na odvjetničke usluge kod javnog bilježnika, ali i na seminare savjetovanja i simpozije.
Sve troškove pogledajte ispod:

Dom za starije Sveti Josip

Većina troškova Doma za starije osobe Sveti Josip se odnose na plaćanje računa, ali i na nabavku namirnica. Tako su morali platiti račun za toplu vodu u iznosu od 14.598,18 eura, 7.312,18 eura su platili račun za električnu energiju, 5.178,28 za opskrbu vodu Zagrebačkom holdingu, a najveći iznos na hranu je otišao u  Vindiju. Ukupan iznos troškova za siječanj je za ovaj dom bio 116.701,42 eura, a sve troškove možete pogledati ispod:

Dom za starije Sveta Ana

Baš kao i u Domu za starije Sveti Josip i u Domu Sveta Ana je velik dio iznosa otišao na račun za toplu vodu, a radi se o iznosu od 18.475,09 eura. Potrošeno je 155,70 eura za raznu literaturu poput časopisa, knjiga i ostalog, a nešto više od 1.000 eura je potrošeno na materijale i sredstva za čišćenje. U siječnju su imali i obvezne preventivne preglede zaposlenika na što je potrošeno 352,39 eura. Baš kao i dom za starije osobe u Rijeci i oni nude uslugu dostave gotovih obroka koja je u siječnju koštala 433,54 eura. Ukupno je u ovom Domu potrošeno 107.828,57 eura, a cijeli popis pogledajte ispod:

Dom za starije Medveščak

U Domu za starije Medveščak je također potrošen novac na raznu literaturu, a ovdje se radi o iznosu od 2.671,48 eura, od kojih su nešto iznosi za plaćanje pretplate na novine. Osim toga, iznos od 31.604,52 eura je potrošen za nabavku namirnica u trgovini Konzum. Ukupni troškovi su u siječnju tako bili 49.768,22 eura. Svi iznose se nalaze ispod:

Dom za starije osobe Ksaver

U Domu za starije osobe Ksaver najviše iznosa je potrošeno na račun za plin koji je u siječnju iznosio visokih 25.565,27 eura. Potrošeno je i više od 8.000 eura na sitni inventar, a više od 6.000 eura na medicinsku opremu. Zanimljivo je i da se u troškovniku nalazi i trošak od 2.000 eura na medicinsku opremu koju su iz Doma donirali. Ukupno je potrošeno 95.792,90 eura u siječnju, a sve troškove možete vidjeti ispod:

Dom za starije osobe Peščenica

Dom za starije osobe Peščenica je također objavio svoj troškovnik. U ovom domu je najviše potrošeno na plaće za zaposlene, ukupno 77.811 eura, dok je 17.500 potrošeno u siječnju na usluge čišćenja, pranja i slično. Plaćen je i račun za struju u iznosu od 7.328,86 eura, a skoro 7.000 eura je potrošeno na računalne usluge, za tvrtku koja se bavi razvojem aplikacije. Ukupne troškove možete vidjeti ispod:

Iako su neki domovi bili ažurni i odmah objavili svoje troškove, neki to još nisu napravili. Tako nisu poznati podaci za Dom za starije Maksimir, Dom za starije osobe Dubrava i Dom za starije osobe Park.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap