Domaćinstvo u 21. stoljeću: Ovi unuci u školi uče praviti zimnicu i peglati

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Domaćinstvo je kao predmet u školama ukinut početkom 90-ih godina, no kao nova izvannastavna aktivnost od ove školske godine postoji u jednoj krčkoj školi. Učenici su takvu vrstu neobavezne nastave prihvatili s oduševljenjem te rado uče kako skuhati puding, opeglati veš ili posaditi cvijeće. Umjesto od influencera na Youtubeu i Instagramu, oni savjete o praktičnim životnim vještinama upijaju od svoje učiteljice.

Učenici na domaćinstvu uče kuhati i pospremati Foto: OŠ Malinska Dubašnica

Krčka škola Malinska – Dubašnica od ove školske godine ima novu izvannastavnu aktivnost. I to ni manje ni više nego dobro staro – Domaćinstvo. Gotovo 20 učenika tako s nestrpljenjem čeka svaki sat kako bi sudjelovali u raznim praktičnim aktivnostima i kroz zabavu učili ono što će im u životu prije ili kasnije svakako trebati.

Dok se njihovi vršnjaci interesiraju za nešto drugačije aktivnosti, ovi dječaci i djevojčice uče kako pripremiti jednostavna jela, spremiti zimnicu, ispeći kolače, tortu, čipi čips i kokice, skuhati čaj i puding, izraditi zdravi sladoled, ali i šivati, saditi cvijeće, izraditi ukrasne predmete, peglati te mnogo toga drugoga.

Ideja o uvođenju domaćinstva u školu potekla je od učiteljice razredne nastave Anamarije Čubranić.

“Mališani se na Domaćinstvu okupljaju jednom tjedno. Mišljenja su kako je domaćinstvo super, korisno, zabavno, zanimljivo i jedno je sigurno, da sve što ovdje nauče prava je “škola za život” jer nakon svakog rada potrebno je i pospremiti, oprati suđe, očistiti prostor… no, zadovoljstvo i osmijeh govore mnogo, kao i veliki interes mališana za svakodnevne aktivnosti” – na internetskim stranicama škole ovu aktivnost opisuje učiteljica Anamarija Čubranić.

[Fotogalerija] Ovako su izgledale stare knjige iz domaćinstva

Inače, Domaćinstvo je zaživjelo između dva svjetska rata, kada su nastali i prvi udžbenici s praktičnim savjetima za žene koje su sve više preuzimale muške poslove te sve manje stizale voditi kućanstvo. Kasnije, 70-ih i 80-ih godina udžbenici domaćinstva više nisu bili namijenjeni samo ženama, nego svim ukućanima.

Zahvaljujući Domaćinstvu, danas nešto starije generacije kao mladi ljudi nisu učili samo kuhati i pospremati, nego i kako voditi kućni budžet, biti dobar domaćin, pravilno se ponašati i komunicirati… Ako u školi nauče samo dio nekadašnjih lekcija, nema sumnje kako će ova djeca postati i više nego uzorni unuci, a kasnije i sve ostalo.

Domaćinstvo u 21. stoljeću: Ovi unuci u školi uče praviti zimnicu i peglati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap