[Fotogalerija] Ovako su izgledale stare knjige iz domaćinstva

Jasmina Grgurić Zanze
15. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Škole domaćinstva doživjele su pravi procvat 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, jer se njihova važnost stvorila upravo u vrijeme između Prvog i Drugog svjetskog rata kada su se žene počele zapošljavati, obavljati muške poslove te zbog toga sve manje stizale voditi brigu o domu i obitelji. Tada su nastajali i prvi udžbenici domaćinstva, koji su se nešto kasnije, 70-ih i 80-ih godina pisali ne samo za mlade dame, nego i sve ostale članove kućanstva. Domaćinstvo je kao predmet ukinut 90-ih godina, a i danas se postavlja pitanje je li to ispravna odluka našeg obrazovnog sustava. Bilo kako bilo, valja se prisjetiti kako je izgledala literatura iz ovog predmeta.

Izvor: Martina Gelenčir|srednja.hr

Udžbenici iz domaćinstva bile su prave male riznice znanja. Djevojkama, a kasnije i ostalima, donosile su pregršt savjeta o vođenju kućnog budžeta, pripremi i serviranju jela, gostoprimstvu, pospremanju, pravilnom ponašanju, konverzaciji i slično. Mlade žene pripremali su za ulogu majke i supruge te u maniri današnjih ženskih časopisa davali savjete kako da brinu o svom izgledu i zdravlju. A presjek tih knjiga iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća donio je portal Srednja.hr.

Tih kasnijih godina, kada se ovi udžbenici nisu više obraćali isključivo ženi kao jedinoj odgovornoj za funkcioniranje obitelji, oni obuhvaćaju

Prve domaćinske škole u Hrvatskoj otvarale su se kao prevencija rastave braka

cijelu porodicu kao nositelja domaćinstva. Savjeti postaju dosta suvremeniji, u skladu s trendovima modernih 90-ih godina,  i dalje se bave pitanjima kulture mladih osoba, ali ne više strogo vezanima uz spol. Također, prvi put pojavljuje se i tema raspoređivanja i preuzimanja uloga i obaveza u održavanju i vođenju kućanstva.

Već 70-ih godina udžbenici počinju poklanjati više pažnje zdravoj i uravnoteženoj prehrani, energetskim vrijednostima namirnica, njihovom sastavu te načinu pripreme i pravilna serviranja, dok je 90-ih godina velik dio savjeta posvećen odijevanju. Neki savjeti bili su praktični za mlade osnovce, dok su drugi uvelike izlazili iz domene njihovih godina i mogućnosti. No, što je točno presudilo ukidanju knjiga iz domaćinstva, teško je sa sigurnošću reći. Moguće da su oni postali previše zastarjeli u odnosu na potrebe moderne mladeži, a da su napisane upute sve manje bile primjenjive. S druge strane, možda smo ih i sami sve manje htjeli primjenjivati, ali činjenica je da je sve užurbaniji tempo života tu namjeru i otežao.

U svakom slučaju valja se prisjetiti kako su izgledali nekadašnji “priručnici života” pa pogledajte u galeriji koju prenosimo:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap