Dolazi velika promjena vremena, DHMZ izdao posebno priopćenje

Josip Mihaljević
29. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Dolaskom proljetnog vremena mnogi su spremili zimske jakne duboko u ormare, ali čini se da će nam još barem jednom zatrebati. Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje o izraženoj promjeni vremena na kraju ožujka. Možemo ponovno očekivati temperature ispod nule te čestu i obilnu kišu.

vrijeme

Foto: Unsplash

Nakon neuobičajeno hladnog početka klimatološkog proljeća, zadnja dekada ožujka bila je obilježena postupnim porastom temperature zraka te je danju bilo i toplije od prosjeka za to doba godine, objavio je Državni hidrometeorološki zavod u posebnom priopćenju o nadolazećoj promjeni vremena. Dosadašnje dane ožujka u većini predjela Hrvatske obilježio je i izražen manjak oborine u odnosu na prosjek te velik broj sunčanih sati.

Ipak, posljednji dani ožujka i kraj tjedna donose veliku promjenu vremena uz čestu i lokalno obilnu kišu, jak vjetar i pad temperature zraka.

Sa zapada Europe stiže nam ciklona koja će najprije donijeti razmjerno topao te vlažan i nestabilan zrak, a od petka osjetno hladnije temperature. Kiše će već od srijede biti na Jadranu i u predjelima uz njega, a zatim i drugdje u unutrašnjosti. DHMZ na Jadranu prognozira pljuskove s grmljavinom i moguće nevrijeme. Dodaju kako će na jugu zemlje biti jako i olujno jugo te povremeno južni i jugozapadni vjetar. Upozoravaju na mogućnost lokalnog poplavljivanja nekih riva i obalnog područja.

Odmicanjem ciklone dalje na istok, postupno će ostatku zemlje pritjecati hladan zrak sa sjevera Europe te će zahladiti. U gorskim predjelima može biti čak susnježice i snijega, a zatim uz smirivanje te razvedravanje ponovno raste vjerojatnost za pojavu mraza.

Iz DHMZ-a savjetuju redovito praćenje vremenske prognoze i upozorenja na njihovim mrežnim stranicama.

Foto: weather.com

Foto: weather.com

Foto: weather.com

Foto: weather.com

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap