Dodatak na mirovinu koristili jer nemaju djece, no ostavinska otkrila da imaju kćer!

Jasmina Grgurić
21. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Majka i kći koristile su dodatak na mirovinu od 2.036 kuna, iako na njega nisu imale pravo. Državi će sada morati vratiti svaka po 73.500 kuna, iako kći to pravo nije koristila u stvarnosti, nego novac mora vratiti kao nasljednica pokojnog oca.

Ilustracija: Pixabay

Riječ je o Ani Luketić iz Plitvičkih Jezera i njezinoj kćeri Katici Žigić iz Bačkog Brestovca u Srbiji, piše Jutarnji list. Naime, bračnom paru Luketić županijski ured u Lici, uz suglasnost Ministarstva branitelja, prije deset godina priznao je pravo na obiteljsku invalidninu, uvećanu obiteljsku invalidninu i povećanu obiteljsku invalidninu iza smrti kćeri. Međutim, to je rješenje prije dvije godine stavljeno van snage te im je priznata samo obiteljska invalidnina.

Samo roditelji poginulih branitelja koji više nisu imali djece mogli su ostvariti navedeni dodatak pa su Luketići, kako piše Jutarnji, državnim službenicima zatajili da imaju još jednu kćer koja živi u Srbiji, što je otkriveno tek na ostavini iza pokojnog supruga Marka.

Protiv bračnog para podnesena je kaznena prijava zbog lažnog iskaza pred službenicom Odjela za hrvatske branitelje, odnosno izjave da nemaju kćer. No, kaznena prijava je odbačena. Luketić se pravdala kako ju je službenica pitala koliko ima djece, na što je navodno kazala kako “ima četvero i da je troje sahranila”. Rekla je i da nije znala da je za ostvarivanje njenog prava kao člana obitelji smrtno stradale hrvatske braniteljice bitna činjenica da ima još jednu kćer. Također, nitko je na to nije upozorio, niti je dobivala rješenja, a za dug je saznala tijekom ostavinske rasprave.

“Ana Luketić i pokojni Marko Luketić su u upravnom postupku dali izjavu da nemaju druge žive djece osim pokojne Gordane Štefanac, iako su imali kćer Katici Žigić rođenu Luketić. Tu činjenicu nadležna upravna tijela saznala su u postupku donošenja rješenja kojim je Marku Luketiću prestalo pravo na obiteljsku invalidninu zbog smrti. Nakon saznanja nadležno upravno tijelo retroaktivno odbija zahtjev za priznavanje prava na povećanu obiteljsku invalidninu i uvećanu obiteljsku invalidninu ocu Marku Luketić i majci Ani Luketić” – presudio je nepravomoćno Općinski sud u Gospiću, prenosi Jutarnji list.

 

 

Dodatak na mirovinu koristili jer nemaju djece, no ostavinska otkrila da imaju kćer!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap