Dobra vijest za skupljače s malom mirovinom, vraća se naknada za boce od mlijeka

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Možda vam naslov zvuči kao loša šala, ali nažalost, on je hrvatska realnost. Naime, prosječna mirovina iznosi 2.405 kuna, što nije ni stotinu kuna iznad linije siromaštva. Da bi stvar bila još gora, većina umirovljenika prima manje od toga iznosa, gotovo 700.000 građana. Kako bi se prehranile te platile režije i lijekove, starije osobe okrenute su “biznisu” skupljanja boca u zamjenu za naknadu od 50 lipa.

Za bocu mlijeka dobit ćemo povrat, ali će i mlijeko biti skuplje Foto: Pixabay

Boce od mlijeka, jogurta i ostalih mliječnih proizvoda već godinama nisu u sustavu povrata, što uvelike smanjuje “zaradu” jer su ujedno i najčešće u domaćinstvu. No, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Ministarstvo zaštite okoliša trebalo bi sredinom ožujka u e-savjetovanje poslati izmjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu u kojima će jedna od važnijih stavki biti povratak naknade za boce mlijeka i mliječnih proizvoda, piše RTL.

Od boca zarade više nego od povećanja mirovine

Građani taj potez pozdravljaju, što zbog naknade, a što zbog očuvanja okoliša. No, nekako se teško oteti dojmu da je u trenutnoj neimaštini briga o drveću upravo glavna preokupacija Hrvata.

sakupljač boca
Ispovijest umirovljenika: "Ne sramim se toga što radim, neki drugi bi se trebali sramiti"

S malenim mirovinama, kruh i mlijeko jedino je što si umirovljenici mogu priuštiti na dnevnoj bazi pa bi im mogućnost povrata od 50 lipa po boci uvelike značila. Primjerice, na bocama mlijeka tako se mjesečno može “zaraditi” 15 kuna iz vlastitog kućanstva, bez sakupljanja po kantama i kontejnerima.

Iznos se možda čini smiješno malen, ali ne i onima s manje od tisuću kuna mirovine. Ako zaradu od boca usporedimo s povećanjem mirovine, onda ona svakako može biti veća nego što su penzioneri profitirali usklađivanjem mirovne lani u ovo vrijeme, kada je prosječna mirovina porasla za 20-ak kuna, dakle većini i manje. Uostalom, da im te kune ne fale, ne bi sigurno ni skupljali boce.

Nažalost, cijene mlijeka ići će gore

Ipak, ono što veseli penziće, ne veseli i proizvođače mlijeka. Naime, povratnu naknadu oni moraju plaćati Fondu za zaštitu okoliša, da bi je potom naplatili od prodavača, a prodavač od potrošača. Povratom boce, potrošač vrati novac, a prodavač ga naplati od Fonda. Nažalost, to znači da će cijena mlijeka, koja je i sada vrtoglavo visoka te iznosi i preko sedam kuna po litri, vjerojatno dodatno porasti za visinu naknade. Predviđa se da bi cijena mogla biti i veća od 50 lipa, zbog dodatnih 10 lipa naknade za ekološko zbrinjavanje te PDV.

Boce u vrećama na autu
'Idealno' za umirovljenike: Vraća se 50 lipa povrata na boce za mlijeko i mliječne proizvode

S druge strane, i Europska unija od svojih članica traži da do 2030. godine recikliraju trećinu ambalažnog otpada. Vraćanjem naknade za ambalažu mliječnih proizvoda Fond za zaštitu okoliša procjenjuje da će u sustav vraćati 70 milijuna novih boca, odnosno više od dva milijuna kilograma plastike.

Proizvođači se pak ne slažu s tim brojkama, navodeći i da je do 2015. godine, kada je ova naknada ukinuta, povrat boca mlijeka bio među najmanjima te da su sada mogućnosti razvrstavanja za građane veća nego prije pa će to činiti sami.

Također, pravilnikom bi se uveo i povrat na manje ambalaže od 0,2 litre. Povećavat će se i naknada trgovinama za automatsko sortiranje i skladištenje plastične ambalaže, dok će se smanjivati naknada za ručno prihvaćanje i sortiranje.

Podsjetimo, naknada na boce mliječnih proizvoda trebala je biti vraćena još početkom ove godine, ali odluka je odgođena. Nakon što ona sada bude donesena, na njezinu implementaciju morat će se pričekati najmanje šest mjeseci.

 

Copy link
Powered by Social Snap