Djed uzeo unuku iz osječkog Doma za nezbrinutu djecu i odveo je u Srbiju: ‘Dijete više nećete vidjeti’

Milan Dalmacija
27. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Miroslav Veršegi je 19. lipnja svoju osmogodišnju unuku koja je bila smještena u osječkom Domu za nezbrinutu djecu odveo njenoj majci u Srbiju. Hrvatska je policija za njim izdala tjeralicu i traži vraćanje djeteta. Djed, pak, tvrdi da je djevojčica sad sretna i kako ju je CZSS Osijek htio dati na usvajanje 19 mjeseci nakon što su je oduzeli njenom ocu.

djed unuka

Foto: Unsplash

Točno u podne 19. lipnja ove godine, 65-godišnji Miroslav Veršegi je, umjesto da svoju osmogodišnju unučicu vrati u Dom za nezbrinutu djecu u Osijeku, s njom prešao granicu sa Srbijom i otišao kući. Time ju je u očima domaćih službi oteo, iako joj je djed.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Djed čuva četvero unučadi koje su mu ostavili sin i snaha: 'Zovu me babo, dedo, a nekad i mama'

– Dijete više nećete vidjeti. Mi smo otišli u Srbiju. Nazvao sam vas samo da se ne brinete, glasio je otprilike njegov razgovor s odgojiteljicom, nakon kojeg su alarmirane sve službe. Policija je utvrdila kako je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, no kako mu nisu ušli u trag, aktiviran je Interpol koji je utvrdio da se dijete nalazi sa svojom majkom i njenim roditeljima, piše Jutarnji.

Majka djevojčice je poručila da je nema namjeru vraćati u Hrvatsku, jer joj je mjesto s njom. Isto ponavlja i djed, koji unatoč izdanoj tjeralici, ne namjerava dolaziti u Hrvatsku dok ne zastupi zastara kaznenog progona. Za Kurir je objasnio kako je do svega došlo.

– Sin je zbog posla nju na čuvanje ostavio susjedi za 2.500 kuna, koja ju je čuvala šest dana i sve je bilo u redu. Međutim, to je netko prijavio i Centar za socijalnu skrb je mom sinu oduzeo dijete i smjestio je u dom. Dijete je godinu i pol dana provelo u domu i odlučili su da je daju na usvajanje. Sin je zbog toga prijetio socijalnoj radnici, zbog čega je odležao sedam mjeseci u zatvoru i ne može napustiti zemlju. Morao sam to spriječiti, rekao je Miroslav Veršegi za Kurir.

Oduzeli dijete ocu

Osječki CZSS je donio rješenje o oduzimanju djeteta prije 19 mjeseci. Djed objašnjava kako je djevojčica rođena u Srbiji, ali je nakon razvoda roditelja skrbništvo pripalo njenom ocu, koji je prije četiri godine doselio u Hrvatsku i našao posao. Djevojčica tako ima dvojno državljanstvo, kao i njen djed koji inače radi kao vozač kamiona.

– Otišao sam kod unuke u posjet i prvi put su mi nakon godinu dana dozvolili da je izvedem iz doma. Bila je vesela što smo izašli, odveo sam je u “Mek”, u igraonicu. Pitala me hoćemo li poslije toga ići kući. Pokušavao sam joj objasniti da ne možemo. Ona je toliko plakala, molila me da je ne vraćam tamo. Ja sam sebe doveo u nezavidnu situaciju. Učinio sam što sam učinio, ostavio sam u Hrvatskoj i kuću i posao samo kako bi unuka bila sretna. Dijete me tijekom svake posjete pitalo: “Deda, kad idemo kući?” Stalno sam govorio: “Drugi put.” Nisam mogao gledati više u nesretno dijete i odlučio sam je odvesti kako bih zaštitio njene interese. Kad sam prešao granicu Srbije, javio sam domu da je dijete sa mnom, da ne brinu i da se više neće vraćati za Hrvatsku. Nazivaju me otmičarem, priznao je Veršegi.

Namjeravali su je dati na posvajanje

Objasnio je da je djevojčica sretna, jer živi kod majke, a ide i u školu. Redovito ju viđa svakog vikenda, a kupio joj je i mobitel da se mogu čuti. Tražio je da unučica pripadne njemu. Zbog cijelog slučaja ga je posjetila i policija, ali je inspektor zaključio da “za njega nema posla”. Zbog postupka CZSS-a u Osijeku pisao je Ministarstvu pravde Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću, ali i hrvatskom veleposlaniku u Srbiji.

Svaki treći baka i djed čuvaju unučad preko četiri dana u tjednu: „Baka i deda servis je skoro svakodnevno otvoren“

– Obraćao sam se i veleposlaniku RH, dok je bila u domu, da se dijete vrati u Srbiju. Predao sam zahtjev i da se dijete meni da na posvajanje kao najbližem srodniku, na što se socijalna radnica usprotivila, jer tobože kod mene postoje potencijalni rizici. Vjerujem da su je već namijenili nekoj obitelji u zamjenu za novac. Rečeno mi je i da je unuka dvojni državljanin i da se, dok je u Hrvatskoj, na nju odnose hrvatski zakoni. Pisao sam prije 15 dana srpskom Ministarstvu pravde da zaštite dijete i da ostane ovdje. Pisao sam i predsjedniku Vučiću, obrazložio sam o čemu se radi i zamolio ga da zaštiti nedužno dijete, koje je i srpski državljanin, objasnio je djed.

Istaknuo je da mu ne pada na pamet dopustiti posvajanje djeteta. Institucije u Hrvatskoj su tražile da se djevojčica vrati u skladu s Haškom konvencijom o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece.

– Dijete se ne može vratiti, ona nije osuđenica da mora odslužiti kaznu. Ona ne želi tamo, već svojoj kući! Hrvati hoće naše državne službe natjerati da djeluju silom na dijete, zaključio je djed.

Djed uzeo unuku iz osječkog Doma za nezbrinutu djecu i odveo je u Srbiju: ‘Dijete više nećete vidjeti’
Popularno

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustite

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustite
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap