Diplomirala sa 80 godina, a sada planira upisati i magisterij

Jelena Ratko
19. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Kako bi reagirala Vaša djeca i unuci da im kažete, u dobi od 60-ak ili 70-ak godina, da ponovno upisujete fakultet? Ovu umirovljenicu iz Dallasa nije briga za tuđa mišljenja – diplomirala je sa 80 godina, a sada planira upisati i magisterij!

Foto: screenshot | DailyMotion

Suzanne Stricker iz Texasa počela je pohađati nastavu na sveučilištu prije 12 godina, a početkom ove godine shvatila je kako će uskoro imati dovoljno bodova za stjecanje prvostupničke diplome. Prije nekoliko dana, uspjelo joj je ostvariti svoju dugogodišnju želju. Zajedno s ostalim kolegama, prošetala je fakultetom s velikim osmijehom nosivši na glavi diplomsku kapicu.

Ceremonija dodjela diploma prvostupnicima umjetničkog i društvenog područja održala se 11. svibnja na Sveučilištu UT Dallas, koje je priču o svojoj najstarijoj studentici objavilo na svojim službenim stranicama.

Obitelj ponosna na novopečenu prvostupnicu

Stricker je stekla diplomu iz područja vizualnih i performativnih umjetnosti. Oko dodjele diploma bila je veoma uzbuđena, a njezina obitelj na nju je veoma ponosna, rekla je za UT Dallas.

Ova obrazovana baka u Texas je doselila 1967. godine, a porijeklom je iz Novog Zelanda. Većinu svog života provela je kod kuće odgajavši djecu. Kada joj je treće dijete upisalo srednju školu, ona je iskoristila priliku da započne ulagati u svoje obrazovanje. Najprije je upisala večernju školu, a nakon toga, 2006. godine, i studij. Budući da je oduvijek voljela muziku i svira klavir, Stricker je odabrala akademsko usmjerenje blisko svojim interesima. Slušala je kolegije iz povijesti, geografije, komunikacije i glazbe.

“Došla je na moja predavanja u dobi od preko 70 godina, a bila je jedna od najenergičnijih i najentuzijastičnijih studenata”, rekla je Dr. Kathryn Evans, jedna od njezinih profesorica i voditeljica pjevačke skupine na Sveučilištu.

Kao članica pjevačke skupine Chamber Singers, Stricker je sudjelovala u mjuziklu “The Best of Broadway”, te joj ništa nije bio problem – ni pjevanje, ni nošenje kostima, ni pokret.

“Cijenila sam što će mi dopustiti da sudjelujem, jer sam bila toliko starija od svih ostalih”, objasnila je Stricker kada su je pitali kako je doživjela svoju ulogu u predstavi.

I voditeljica projekta Evans potvrdila je da je Stricker “rasturila” u predstavi. Rekla je da je izašla na pozornicu, odradila svoje korake, dala sve od sebe te je dodala kako njezinu učenicu nije nimalo usporila njezina dob.

Stipendija na fakultet dovela hodajuću inspiraciju

Sveučilište UT Dallas privuklo je ovu umirovljenicu radi stipendija za starije od 65 koje dodjeljuje država Texas, a koje omogućuju svim zainteresiranima da šest sati mjesečno besplatno pohađaju nastavu, sve dok uspijevaju zadržati minimum bodova.

“To znači da ne trebam plaćati studij, to je bilo nešto što sam mogla okrenuti u svoju korist i nastaviti s pohađanjem studija”, objasnila je Stricker te je dodala kako je zdravlje dobro služi otkako je umirovljena, pa može raditi stvari u kojima uživa.

Na fakultetu su joj se, rekla je, najviše svidjeli predavači, no i raznovrsnost među studentskom populacijom. Upoznala je mnoge mlade ljude različitih uvjerenja od njezinih, kao i one koji su je iznenadili stvarima koje znaju raditi. Profesorica Evans izjavila je da je Stricker “odličan uzor i inspiracija studentima”, te je dodala kako je njezina najstarija studentica inspirirala i nju samu.

“Suzanne je odličan primjer cjeloživotnog učenja”, rekla je Evans. Stricker se nada kako će nastaviti pohađati satove na Sveučilištu jer smatra da je “dobro za um kada nastavimo učiti”.

Copy link
Powered by Social Snap