Deseci tisuća korisnika domova ipak će moći glasovati na izborima!

Jasmina Grgurić
3. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Državno izborno povjerenstvo odlukom je faktički zabranilo glasovanje korisnicima domova socijalne skrbi, jer nisu predvidjeli dolazak biračkih odbora u one ustanove koje nemaju biračka mjesta, dakle većinu njih. Kako su time desecima tisuća građana oduzeli ustavno pravo na glasovanje, danas su takvu diskriminatornu odluku nakon pritiska javnosti i medija ipak izmijenili.

Korisnice Doma za starije i nemoćne u Sisku Foto: Mirovina.hr

Samo dva dana prije izbora, Državno izborno povjerenstvo izmijenilo je prvotno diskriminatornu odluku o glasovanju korisnika domova socijalne skrbi na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Glasovanje kao opravdani razlog za izlazak ispred doma

To se prije svega odnosi na domove za starije i nemoćne osobe u kojima nisu organizirana biračka mjesta, ali i ostale ustanove. Za njih DIP nije predvidio dolazak biračkih odbora, čime im je uskraćeno ustavno pravo na glasovanje, za razliku od građana kojima je glasovanje u samoizolaciji omogućeno, pri čemu također postoji epidemiološki rizik.

No, kako ne bi sva krivnja spala na DIP, najprije je Hrvatski zavod za javno zdravstvo morao ublažiti upute za domove socijalne skrbi. Njima su, naime, zbog ponovno nepovoljne epidemiološke situacije s koronavirusom u cijeloj Hrvatskoj zabranjene sve posjete, ali i izlasci korisnika izvan ustanove, osim u slučaju opravdanog razloga. No, u njega su po novom uvrstili i – glasovanje.

“Opravdanom okolnosti smatra se izlazak korisnika ispred ulaznih vrata pružatelja usluge smještaja radi glasovanja na dan izbora. Glasovanje se u pravilu obavlja ispred ulaznih vrata pružatelja usluge smještaja, a iznimno u prostorijama pružatelja usluge smještaja” – objavio je jučer HZJZ.

Temeljem ove nove upute, DIP je danas izdao novo priopćenje o glasovanju korisnika ustanova socijalne skrbi. Glasovanje će tako biti moguće i korisnicima domova u kojima nisu organizirana biračka mjesta, na način da će birački odbor doći ispred doma.

Dolazak ispred ulaznih vrata

Birači korisnici ustanova u kojima nisu određena biračka mjesta glasuju ispred ulaznih vrata
ustanove, a podredno u prostorijama ustanove, pod uvjetima i na način propisan točkom 3.3.
Tehničkih uputa koje glasovanje omogućava:

DIP zabranjuje glasanje korisnicima domova za starije: Glasat će se u 83 od 700 domova?

a) birački odbor sa redovnog biračkog mjesta određenom prema njihovom prebivalištu
ako je adresa ustanove u obuhvatu tog biračkog mjesta

b) birački odbor sa najbližeg redovnog biračkog mjesta na kojem su birači privremeno
upisani ili su ishodili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, a prebivalište im
je na području iste izborne jedinice u kojoj se nalazi ustanova.

“O potrebi dolaska biračkog odbora radi omogućavanja glasovanja birača korisnika ustanova u kojima nisu određena biračka mjesta, potrebno je da ravnatelji ustanova bez odlaganja, a najkasnije do 12,00 sati 5. srpnja 2020. obavijeste nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo” – piše u priopćenju Državnog izbornog povjerenstva.

Korisnici koji žele glasati registrirali su se do 24. lipnja te će svoje pravo u nedjelju, zahvaljujući današnjim izmjenama, ipak moći ostvariti.

Priopćenje DIP-a i najnovije preporuke HZJZ-a za domove:

Download [217.04 KB]

Deseci tisuća korisnika domova ipak će moći glasovati na izborima!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap