Depresiju zlatnih godina otjerat ćete s ovih pet aktivnosti

Jasmina Grgurić Zanze
7. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Kada prosječni Hrvat ostari, čekaju ga siromaštvo i usamljenost. Prevladavajuća je to, i ne tako nerealna, slika u našoj zemlji koja pogoduje razvoju depresije i prije nego li do takve sumorne starosti i dođe. No, je li to baš tako? Nipošto ne mora biti, stoga vam donosimo nekoliko mogućnosti koje možete uzeti u obzir i učiniti svoje zlatne godine ispunjenima.

Izvor: Pixabay

Koliko smo puta čuli mladu osobu da priča o mirovini, čeznutljivo računajući desetljeća koja ju od nje dijele poput kakva nedostižna sna. S druge strane, kako se to vrijeme bliži, čovjek se nakon 40 godina rada i stvaranja počinje osjećati kao da dolazi kraj. Javljaju se strahovi od starosti, bolesti i smrti, osjećaj beskorisnosti i tereta u društvu mladosti i ljepote. Uslijed toga može doći do obeshrabrenja i povlačenja u svoj svijet, posebice kada konačno dođe taj ponedjeljak u kojem budilica više ne zvoni, a vi ne morate ići na posao. Do tada, ostajanje u krevetu činilo se kao zgoditak na lotu, a maštanje o toploj dekici, gledanju filmova, ispijanju dugih kava i isprobavanju recepata više se ne čini tako sjajno. Međutim, važno je ostati aktivan jer ljenčarenje, ma kako god ugodno bilo, neće donijeti dugoročno ispunjenje, nego samo povećati osjećaj ispraznosti, besmisla i neraspoloženja.

Šetajte. Kada ne znate što biste sa sobom, a depresivne misli počnu se navlačiti poput sumornih oblaka,  čineći i najjednostavnije radnje preteškima, ustanite i izađite van. Već i lagana šetnja po kvartu napunit će vam baterije i misli prizorima stvarna života, nakon kojih ćete više cijeniti ostatak dana proboravljen kod kuće. Činite time i uslugu vašoj kondiciji, srcu i krvožilnom sustavu. Ako ne volite besciljno lutati, natjerajte se barem do trgovine po neku sitnicu.

Družite se. Možda su se neke veze iz mlađih dana razvodnile jer niste imali vremena jedno za drugo, ali stari prijatelji sigurno bi i dalje voljeli s vama popričati i popiti kavu. Nikad nije kasno nadoknaditi propušteno, stoga se odvažite i javite se prijateljici iz mladosti. Čar umirovljenja upravo je slobodno vrijeme i zašto ga ne biste proveli u neopterećenom druženju sa starim znancem. Ukoliko vam to iziskuje previše napora, uvijek možete produbiti dobrosusjedske odnose kroz zajedničke aktivnosti uređivanja vrta ispred ulaza ili kartanja na klupi.

Posvetite se unucima. Možda nam se uvijek ne čini da najmlađi posebno cijene vrijeme koje im poklanjamo, skuhani ručak ili prenesena iskustva, ali to nije tako. Mladi često ne pokazuju emocije prema bakama i djedovima, ali one su prisutne. Pronađite način na koji im možete biti korisni, bilo da im udijelite savjet, ispečete kolače ili ih odvezete na aktivnosti. Bit će vam zahvalni i oni i vaša djeca, a osjećat ćete se korisno.

Nađite hobi. Zvuči kao klišej, ali zašto se ne biste bavili nečime što vas je uvijek zanimalo, a uslijed poslovnih i svih drugih obaveza niste pronalazili vremena. To može biti čitanje, štrikanje, pjevanje, slikanje, izrada ukrasnih predmeta, uzgajanje cvijeća, pecanje, fotografiranje… praktički bilo što da vam se sviđa. Uključiti se možete i u organizirane aktivnosti udruga i ustanova u vašem kraju, što je ujedno i prilika za upoznati nove i zanimljive ljude. Važno je imati planove i aktivnosti kroz tjedan i njima se veseliti te organizirati vrijeme bez obzira što se čini da ga je napretek, jer ciljevi koje si postavite dat će vam osjećaj svrhe.

Radite i educirajte se. Nedostaje vam posao i shvatili ste da se ipak još ne biste odrekli svoje karijere? Odlično! Čime god da ste se bavili, svoje usluge i znanja možete honorarno nuditi i dalje. Mnogi umirovljenici i nakon 65. godine dijele pravne savjete, izrađuju arhitektonske nacrte, šivaju, vode poslovne knjige, pišu članke… Time ćete ujedno popuniti svoje skromne umirovljeničke budžete, a raditi možete i volonterski ako vas raduje pomaganje zajednici. Prilika je to i za uštedjeti koju kunu za neki izlet ili putovanje. Također, uključiti se možete i na razne tečajeve, poput učenja informatike ili engleskog jezika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap