Danas je Međunarodni dan starijih osoba: Čestitke padaju sa svih strana, a umirovljenici sve siromašniji

Josip Mihaljević
1. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Danas se posvuda u svijetu obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Epidemija koronavirusa je desetkovala i inače skromna javna obilježavanja ovog dana. Čestitke umirovljenicima padaju sa svih strana, iako se od čestitke ne živi…

stariji ljudi park

Foto: Pexels

Danas se posvuda u svijetu obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Tako je to od 1991. godine od kada je službeno utemeljen na sjednici Ujedinjenih naroda.

Iako je program sigurno bio bogatiji proteklih godina (pogotovo pred-pandemijskih) i danas su se održale neke aktivnosti. Na deseci “gerontoloških tuluma” u zagrebačkim domovima za starije, druženja i fešte u organizaciji umirovljeničkih udruga diljem Hrvatske, a danas se održala i svečana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Predsjednica Nacionalnog vijeća Jasna A. Petrović nam je ispričala kako je program na samoj sjednici bio mršav, ali istaknula je kako u Hrvatskoj danas odnos vlasti i umirovljeničke populacije daleko bolji nego prije desetak godina kada se Nacionalno vijeće tek osnovalo. Povećanje najnižih mirovina, niža penalizacija za prijevremene umirovljenike, stopiranje podizanja dobne granice za mirovinu na 67 godina, mogućnost izlaska iz drugog stupa pri umirovljenju, povoljnija formula usklađivanja, sve su to male umirovljeničke bitke koje su na ovaj ili onaj način od ideje u stvarnost prošle kroz rad Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

“Jako malo zemalja ima ovakvo tijelo koje direktno savjetuje i pregovara s vladom oko umirovljeničkih pitanja. Ako imaju, to je nešto puno slabije u sklopu institucije koja se bavi mirovinskim osiguranjem. Ja mogu reći da su rezultati Nacionalnog vijeća plodniji u zadnje četiri godine nego što su ikada u povijesti bili, ali bojim se da našem poslu nikada neće biti kraja”, kazala je predsjednica Nacionalnog vijeća Jasna Petrović.

nacionalno vijeće

Foto: Svečana sjednica Nacionalnog vijeća umirovljenika i starijih osoba | mrosp.gov.hr

Plenković: “Briga o starijima naša je trajna zadaća”

Političari obično povodom ovakvih dana objavljuju kratke poruke, čestitke, a ako mogu – pohvale se i rezultatima. Tako je predsjednik vlade Andrej Plenković umirovljenicima čestita putem Twittera, društvene mreže na kojoj oni baš i ne vise.

Iz Ministarstva rada su se pohvalili rezultatima i mjerama od 2016. naovamo – od uvođenja nacionalne naknade za starije osobe, proširenom krugu umirovljenika koji mogu raditi uz isplatu mirovine, isplaćivanje najniže mirovine u razdobljima zaposlenja, isplata covid dodatka i slično.

“Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog prosperitetnog društva koje cijeni njihov dosadašnji doprinos, kao i osobito dragocjeni potencijal prenošenja stečenih umijeća, vještina i radnog isksutva.

Predsjednik RH Zoran Milanović u trenutku pisanja ovoga teksta još uvijek nije objavio pismenu čestitku.

Svima pune riječi starijih, a oni iz dana u dan siromašniji

Jasna Petrović, osim što predsjeda Nacionalnim vijećem umirovljenika predsjeda i Sindikatom umirovljenika Hrvatske te kaže kako je dobro da ovaj dan postoji, ali ne kako bi se starijima uručila čestitka, nego kako bi ostatak svijeta na trenutak zastao i razmislio kako oni žive.

“Hrvatska se, to pokazuju svi pokazatelji, posljednjih godina katastrofalno bori protiv siromaštva. Hrvatski umirovljenici su jedna od najsiromašnijih skupina u čitavoj Europskoj uniji.

Ja se pitam razumije li itko tu populaciju? Zamislite kakav je osjećaj slušati da mirovine stalno rastu, kada postoji stravičan podatak da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samostalnosti Republike Hrvatske pao sa 70 na 36 posto u lipnju 2021. godine?

Baš sam gledala podatke prije koji dan, udio mirovine u plaći je početkom 2010-ih godina još nekako uspijevao biti oko 44 posto, a nakon toga iz godine u godinu bilježimo sve brutalniji pad. Što je najgore, uz ovakvu formulu usklađivanja kakvu imamo to će se nastaviti i u budućnosti”, kazala nam je Petrović.

 

Danas je Međunarodni dan starijih osoba: Čestitke padaju sa svih strana, a umirovljenici sve siromašniji
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap