Danas imamo 2362 nova slučaja, Beroš kaže da je Arena spremna

Josip Mihaljević
2. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Stožer je održao konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 2362 nova slučaja, a preminulo je 29 osoba.

stozer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježena su 2362 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13111.

Među njima su 1 464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta.

Preminulo je 29 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 276 416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5996 preminulo, ukupno se oporavilo 257 309 osoba od toga 1670 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 34 878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 568 027 osoba, od toga 8 697 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 1. travnjem utrošeno je 498 417 doza, a cijepljeno je 404 518 osoba. Prvom dozom cijepljeno je  312 138 osoba, dok je drugom dozom cijepljena 92 380 osoba. Za 1 519 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Beroš: Stižu dodatne doze Pfizerovog cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako su na razini EU postigli dogovor oko raspodjele cjepiva. Hrvatska bi trebala dobiti nešto više doza Pfizerovog cjepiva nego po ranijem dogovoru.

“Radi se o ukupno 747 tisuća doza. Na današnjem sastanku će se ta odluka operacionalizirati i dogovoriti dinamika isporuke. Zahvaljujem svima koji su na političkoj i stručnoj razini sudjelovali u ovim teškim pregovorima, ponajviše premijeru i našim ljudima u stalnom predstavništvu pri EU u Bruxellesu. Iznimni napori su napravljeni kako bi se izborili za dodatne doze za Republiku Hrvatsku.

Nakon današnjeg sastanka ćemo vas izvijestiti o dinamici dolaska dodatnih doza”, kazao je Beroš.

Veledrogerije obustavile dostavu lijekova

Veledrogerije su opet obustavile isporuku lijekova bolnicama. Novinari su pitali Beroša o toj situaciji.

“Kao najodgovorniji dionici u ovom procesu duboko smo svjesni trenutne situacije. Činjenica je da je nakon dogovora od srijede, iako sredstva još nisu uplaćena, radi se o 900 milijuna kuna, i dalje postoje naznake mogućih problema u isporuci lijekova. U Ministarstvu aktivno želimo voditi taj proces. Od određenih ravnatelja dobivamo obavijesti o mogućoj problematici isporuke lijekova za najteže onkološke bolesnike.

Svi skupa smo sjeli, tražili smo rješenje tijekom noći i ranog jutra. Nađen je jedan koncept koji bi u ovom trenutku bio zadovoljavajući, koji ću kao privremenu mjeru kao ministar podržati. Zahvaljujem naporima Ministarstva financija i HZZO-a kako bi usuglašeno našli rješenje za taj problem. Rješenje je direktno plaćanje potrebnih lijekova onkološkim pacijentima kako bi se omogućilo nesmetano primanje terapije. To će biti model, upravo su u tijeku razgovori između HZZO-a i veledrogerija o ovom načinu plaćanja”, kazao je Beroš.

U ovom trenutku to je dobra, ali privremena opcija plaćanja, kazao je Beroš.

“Arena je spremna, može se aktivirati za 24 sata”

Liječnici upozoravaju da ulazimo u treći val. Kakva je situacija u bolnicama i što je s Arenom?

“Mi smo ovih dana imali sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na kojem su prisustvovali ravnatelji zagrebačkih bolnica i šire, nakon podobne analize epidemiološke situacije i elementa punjenja bolničkog sustava odlučili smo se reaktivirati KB Dubrava, potom Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Zagreb i ta priča je krenula.

Ravnatelj Lukšić u KB Dubrava već organizira i vraća u funkciju ranije ustrojene jedinice intenzivnog liječenja, u planu ih je još više. Ustrojen je mehanizam i dogovorili smo da se krene na vrijeme. Zahvaljujem svim ravnateljima na prilagodbi aktualnoj situaciju i na ponovnom upogonjenju kriznog modela funkcioniranja zagrebačkih bolnica”, kazao je Beroš.

Sve je spremno za aktivaciju Arene, kazao je Beroš i dodao da se ona može aktivirati u roku od 24 sata.

“Jutros sam razgovarao s voditeljem Arene, sve je spremno iako ljudstvo još nije tamo. Sve ostalo od potrebe je pripremljeno. Kada Stožer i ekspertna skupina odluče, Arena se može upogoniti u roku od 24 sata, što u ovom trenutku još nije potrebno”, kazao je Vili Beroš.

Mjere u Zagrebu: Ništa od maski na otvorenom

U srijedu je zagrebački stožer tražio obvezu nošenja maski na otvorenom. A onda je v.d. gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević smijenila načelnicu stožera Oliveru Majić i sebe postavila na to mjesto. Novinari su pitali koje su onda nove mjere u Zagrebu.

“Odluka je potpisana jučer, ona uključuje obvezno korištenje maski za lice u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne i gospodarske djelatnosti, zatim na svim društvenim i javnim okupljanjima je obvezno pridržavanje epidemioloških mjera. Nisu to neke mjere koje bi odudarale od onoga što je već na snazi na razini Hrvatske.

Ono što se meni čini najvažnijim to je ta spremnost pojačane kontrole provedbe. Mislim da se radi o jednoj ključnoj novini, s obzirom da je Zagreb odlučio angažirati dodatne snage komunalnog i prometnog redarstva i civilne zaštite”, kazao je Božinović.

 

 

Danas imamo 2362 nova slučaja, Beroš kaže da je Arena spremna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap