Danas 4080 novih slučajeva, Božinović rekao da će se brzo uvesti kazne za nepridržavanje mjera

Josip Mihaljević
27. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je u 11 sati održao konferenciju za medije. U zadnja 24 sata imamo 4080 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 48 osoba.

bozinovic

Foto: Davor Božinović | Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22408.

Među njima je 2240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata.

Preminulo je 48 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 119706 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1600 preminulo, ukupno se oporavilo 95698 osoba od toga 3349 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 51514 osoba.

Do danas je ukupno testirano 724 820 osoba, od toga 11091 u posljednja 24 sata.

Capak o uvjetima za popuštanje mjera

Novinari su članove Stožera pitali što očekuju od novih mjera koje vrijede do 21. prosinca, odnosno imaju li ideju koliko ćemo tada imati novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.

“Mi nismo razmišljali koja bi to brojka bila 21. prosinca da počnemo s popuštanjem mjera, radi se o trendu koji je važniji. Ako ćemo imati silazni trend brojeva novooboljelih, hospitaliziranih, u tom slučaju možemo razgovarati o eventualnom popuštanju mjera”, kazao je Capak.

Može li koronavirus postati sezonska bolest? Odgovorila je Alemka Markotić:

“O tomu se dosta puta raspravljalo, moguće je. Ovo je takva vrsta virusa, dakle respiratorna, kapljična bolest koja se može u zatvorenom prostoru prenositi i aerosolom. Nije neočekivano da se može javljati sezonski poput brojnih drugih respiratornih bolesti”, kazala je Markotić.

Dodala je da se krajem proljeća prema ljetu pokazalo da bolest uzrokuje slabiju kliničku sliku te da sada u jesen virus izaziva puno veći broj oboljelih i umrlih.

Kako će funkcionirati nove mjere oko javnog prijevoza?

Novinari su pitali kako Stožer misli postići da u javnom prijevozu ne bude popunjen više od 40 posto.

“Zna se što je 40 posto u odnosu na prijevozno sredstvo. Ministarstvo prometa promišlja o uvođenju dodatnih linija, angažirat će se i prometne inspekcije”, kazao je Božinović.

Dodao je da su mjere usmjerene na to da se ljudi manje druže i da manje budu u bliskom kontaktu.

“Ne možemo ovu priču svesti na brojanje sjedala u autobusu ili tramvaju ili vlaku. Poruka je, ja vas molim, da svi zajedno u tomu sudjelujemo, ukazati na rizik druženja u zatvorenim prostorima”, kazao je Božinović.

Na pitanje o tomu hoće li biti tradicionalnog blagoslova kuća, Božinović je rekao da je pričao s nekim biskupima i nadbiskupima koji su mu rekli da u njihovim biskupijama od toga odustali.

“Ja mislim da je to dobra odluka”, zaključio je Božinović.

Božinović: Mijenjamo zakon, bit će kazne za one koji se ne pridržavaju mjera

Novinari su kazali da imamo mjere, a pitali imamo li sustav koji će ih dosljedno provoditi. Hoće li doći do izmjena Zakona i uvesti se kažnjavanje fizičkih osoba koje se ne pridržavaju mjera?

“Mi smo već devet mjeseci nastojali obratiti se javnosti na način da svi, koliko je moguće, prihvate ove jednostavne mjere. Što se tiče provedbe, ovdje će i inspekcije civilne zaštite, državnog inspektorata, ali i policije biti vidljiviji nego do sada.

Oni već po ovim novim mjerama ne mogu krenuti dok one ne skupe na snagu večeras u ponoć, a tada će naglasak biti na onim objektima i djelatnostima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi. Tu prije svega mislim na trgovačke centre i shopping centre”, kazao je Božinović.

Što se tiče izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Božinović je rekao da se već danas sastala radna skupina s jedinom temom izmjena – kažnjavanjem onih koji se ne pridržavaju mjera.

“Bit će izrađen prijedlog, uputit će se Vladi, a onda vjerojatno u hitnu proceduru u Sabor”, kazao je Božinović.

Danas 4080 novih slučajeva, Božinović rekao da će se brzo uvesti kazne za nepridržavanje mjera
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap