Damir Bajs: ‘Cijena smještaja u domovima za starije popela se s 356 na 590 eura’

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Na poskupljenje u pojedinim županijskim domovima za starije i nemoćne osobe upozorio je saborski zastupnik Damir Bajs. Tako se prosječna cijena popela s 356 na 590 eura, što si većina umirovljenika ne može priuštitit. Zbog toga umirovljenici  žive sve lošije te su financijski ovisni o članovima svojih obitelji, smatra Bajs.

Predbožićna priredba u Domu za starije Maksimir

Korisnici Doma za starije | Foto: Mirovina.hr

Na zabrinjavajuće velike troškove koje imaju umirovljenici, pogotovo kada je riječ o smještaju u domovima za starije i nemoćne osobe, upozorio je u Saboru Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista. Rast cijena u županijskim domovima, kazao je, dodatno srozava životni standard umirovljenika. Naime, prosječna cijena korištenja domova u vlasništvu županija je 2020.godine iznosila 356 eura, a ove se godine cijena popela na 590 eura.

Foto: Dom za starije i nemoćne osobe Osijek
Doznajemo hoće li poskupjeti domovi za starije osobe u Slavoniji, a donosimo i cijene

– Umirovljenik je prije četiri godine sa svojih 382 eura mirovine mogao pokrivati trošak smještaja u domu, a ove godine mirovina mu je bitno manja od spomenutih 590 eura. Uz to, dio županijskih domova najavljuje daljnja povećanja, rekao je Bajs.

Zbog toga su umirovljenici financijski ovisni o članovima svojih obitelji, dodao je, dok se ravnatelji pojedinih domova žale da ne dobivaju dovoljno sredstava ni od županija kao osnivača, ni od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Podsjetimo, od 1. siječnja ove godine cijene pojedinih domova za starije i nemoćne osobe u vlasništvu županija skočile su i do 50 posto. Domovi su poskupjeli u Sisku, Petrinji, Šibeniku, Slavonskom Brodu, a od 1. veljače će za 10 do 15 posto poskupjeti i u Vukovaru, Vinkovcima i Iloku, o čemu smo pisali ovdje. Unatoč tome, smještaj je u slavonskim županijama i do 200 eura povoljniji za umirovljenike, nego u ostalim djelovima Hrvatske.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap