Da u mirovinu treba ići sa 65 godina smatra 93 posto građana u anketi sindikata

Jasmina Grgurić
8. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u potpunosti se posvetio nadolazećoj referendumskoj inicijativi “67 je previše”. Pripreme za prikupljanje potpisa građana u punom su jeku pa se to vrijeme koristi i za ispitivanje javnog mnijenja. Zasada, podrške javnosti ne manjka.

Glas umirovljenika čuo se i lani za praznik rada Foto: Marko Matijević | mirovina.hr

Sve je bliži trenutak kada će građani imati prilike reći što misle o odlasku u mirovinu sa 67 godina. Potpisi u sklopu sindikalne referendumske inicijative počet će se skupljati za manje od tri tjedna, 27. travnja pa sve do 11. svibnja. Ukoliko sakupe dovoljan broj potpisa, njih 374.740, bit će raspisan referendum na kojemu će građani moći pak dati svoj posljednji sud – da ili ne radu do 67. godine.

Trenutno podrške inicijativi “67 je previše” ne manjka, no hoće li ona biti dovoljna? Sindikalni čelnici smatraju da hoće te da će broj prikupljenih potpisa biti i veći od potrebnog te će doseći oko pola milijuna.

Kako bi prethodno ispitao kako javnost “diše”, Savez samostalnih sindikata Hrvatske izradio je anketu na svojim internetskim stranicama. Uzorak ispitanih doduše je malen, s obzirom da je sudjelovalo samo 236 osoba. No, čak 93 posto njih odgovorilo je potvrdno na pitanje treba li dob za starosnu mirovinu vratiti na 65 godina. Samo pet posto odgovorilo je negativno, pri čemu nije isključeno i da misle kako bi dobna granica trebala biti i niža, dok je dva posto odgovorilo kako ne zna.

Građevinac Hasan (59) zbog stečaja završio na burzi gdje bez prihoda čeka mirovinu

U novoj anketi na stranicama SSSH pitanje jest “Hoćete li potpisati za raspisivanje referenduma o promjenama  uvjeta za umirovljenje?” pri čemu je odgovor zasada potvrdan sto posto.

Podsjetimo, sindikati će izaći pred javnost s dva referendumska pitanja koja su formulirana u obliku zakonskih prijedloga. Ukoliko referendum prođe uspješno, ona će postati automatski dio Zakona o mirovinskom osiguranju.

Potpisi će se prikupljati u jeku kampanje za europske izbore, kada obećanja političara neće nedostajati, a sindikatima će svakako dobro doći i podudarnost s proslavom 1. svibnja zbog masovnog okupljanja građana.

Prvim pitanjem tražit će se vraćanje dobi za starosno umirovljenje s uvedenih 67 na dosadašnjih 65 godina, a drugim smanjenje penalizacije za prijevremene umirovljenike sa sadašnjih 0,3 posto na 0,2 posto po mjesecu ranijeg odlaska u mirovinu. Ovim potonjim prijevremene mirovine bile bi veće, jer su one sada za pet godina ranijeg umirovljenja umanjene čak 18 posto, a ovim prijedlogom bile bi 12 posto manje.

 

Da u mirovinu treba ići sa 65 godina smatra 93 posto građana u anketi sindikata
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap