Crodemoskop u svibnju: Građani najviše potpore daju najvećim strankama, HSU-a nema ni na mapi

Milan Dalmacija
8. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Novo istraživanje javnog mnijenja Crodemoskop pokazalo je kako se preferencije birača i ne mijenjaju previše. I dalje je velik broj onih koji su neodlučni ili ne podupiru nikoga. No, treba spomenuti kako je ovoga puta HSU ispao iz konkurencije te nije obuhvaćen istraživanjem.

Veselko Gabričević

Prema podacima najnovijeg istraživanja Crodemoskop, kojeg za RTL provodi agencija Promocija plus, HDZ je i dalje vladajući prema izboru građana, s potporom od 25,9 posto građana (što je za 0,1 posto više nego u travnju). Blago raste i SDP koji je na 16,2 posto potpore (naspram 15,6 posto u travnju), dok je Možemo! na 9,2 posto potpore birača (pad od 0,2 posto u odnosu na travanj).

Na vrhu poretka ništa novo | Foto: RTL/Promocija plus

Prati ih MOST s rastućom potporom od 8,8 posto (u travnju 8,3 posto). Slijedi Domovinski pokret s potporom od 6,6 posto (u travnju 6,7 posto), Centar podržava 3,2 posto (u travnju 3,4 posto). Ostali su unutar statističke greške koja u ovom istraživanju iznosi plus-minus 2,7 posto.

HSU-a nema!

Tako je Radnička fronta prikupila 1,6 posto potpore birača (u travnju 1,8 posto), Fokus je na 1,5 posto (isto kao u travnju), a Hrvatski suverenisti imaju podršku od 1,4 posto, kao i u travnju, HSS je na 1,3 posto (u travnju 1,6 posto), Ključ Hrvatske ima 1,2 posto (u travnju 0,8 posto), a začelje drži IDS kojeg bi, kao i u travnju, da su sada izbori podržao 1,1 posto birača.

Na dnu rejtinga stranaka više nema HSU-a | Foto: RTL/Promocija plus

Pritom raste broj neodlučnih birača. Da su sada izbori, na njih bi izašlo 16,9 posto građana koji ne bi znali koga bi zaokružili. U travnju je takvih bilo 16,7 posto. Zanimljivo, na zaokruživanje HSU-a na glasačkom listiću ne pomišljaju. Naime, najpoznatija umirovljenička stranka uopće nije bila obuhvaćena u ovomjesečnom Crodemoskopu, a u travanjskom je istraživanju bila na 0,8 posto potpore građana.

Banožić među negativcima

Osim rejtinga stranaka važna je i percepcija političara u javnosti. Kao najveći pozitivac izdvaja se predsjednik Zoran Milanović sa 17,1 posto podrške birača (u travnju 16,8 posto). Premijer Andrej Plenković ima podršku 16 posto građana (u travnju 15,8 posto), dok zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića pozitivnim smatra 5,4 posto građana (u travnju 4,4 posto).

HSU reagirao na naše napise: Kažu da imaju veliku podršku birača, evo što u njihovoj priči ipak ne drži vodu

No, za sve političare je pljuska činjenica da je najpopularniji od njih svih – nitko! Tako barem tvrdi čak 22 posto ispitanika (u travnju 26,8 posto).

S druge strane, najveći negativac je i dalje Andrej Plenković. Tako misli 26,9 posto građana (u travnju 27,4 posto). Zorana Milanovića negativnim smatra 15,4 posto birača (u travnju 16,3 posto), dok se među tri najnegativnija ugurao i ministar obrane Mario Banožić kojeg takvim vidi 3,5 posto građana (u travnju 1,2 posto). Da su negativni svi stav je 15,5 posto ispitanika (u travnju 15,4 posto).

Jedva prolazne ocjene

Da su u školi, Vlada, Sabor i Predsjednik ne bi se dobro proveli. Najbolje bi prošao Ured Predsjednika s prosječnom ocjenom 2,84 (u travnju 2,79). Vlada je na prosjeku ocjena 2,36 (u travnju 2,31), a Sabor je najlošiji, iako je popravio prosječnu ocjenu 2,22 (u travnju 2,17).

Da su u školi, Predsjednik, Vlada i Sabor bi loše prošli | Foto: RTL/Promocija Plus

Istraživači Promocije plus pokušali su pronaći optimizam kod građana. No, pronašli su ga u svega 18,8 posto građana. Da država ide u lošem smjeru smatra 69,2 posto potencijalnih birača. To je mnogo, ali u travnju je postotak pesimista bio još i veći.

Građani su i dalje pesimistični oko smjera u kojem ide Hrvatska | Foto: RTL/Promocija plus

Napomena: Istraživanje je za RTL provela Promocija plus od 2. do 5. svibnja na uzorku od 1300 ispitanika uz standardnu grešku plus minus 2,7 posto i razinu pouzdanosti 95 posto.

Copy link
Powered by Social Snap