Crobarometar u lipnju: Građani su se izjasnili o dvije umirovljeničke opcije, evo koja je bolje prošla

Milan Dalmacija
27. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Iz mjeseca u mjesec podrška političkim strankama ostaje uglavnom ista. Ipak, u najnovijem istraživanju Crobarometar, HSU je pokvario svoj rejting te sad ima podršku 1,8 posto potencijalnih birača. U užem izboru pojavila se i Platforma Umirovljenici zajedno, koju bi odabralo 1,1 posto građana.

Crobarometar za lipanj 2023. | Foto: Dnevnik.hr/IPSOS

Iz mjeseca u mjesec bliži smo trenutku odluke tko će u narednom razdoblju obnašati vlast. Sljedeće nam godine slijede europarlamentarni, parlamentarni i predsjednički izbori. Opcija je mnogo, a njihovu popularnost u lipnju provjerila je agencija Ipsos na uzorku od 992 građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto. Prikupljeni rezultati istraživanja Crobarometar su predstavljeni u Dnevniku Nove TV.

HDZ i dalje ima uvjerljivu prednost i podršku od 28,6 posto birača, iako je ona najniža u posljednja četiri mjeseca. SDP je drugi sa svega 11,7 posto, dok je Možemo! na trećem mjestu s 10 posto podrške birača. Prate ih Most s 8,9 posto i Domovinski pokret sa 7,2 posto podrške.

HSU je dobio značajniju prednost u odnosu na ranije mjesece. | Foto: Dnevnik.hr/IPSOS

Velika izlaznost, puno neodlučnih

To su ujedno i jedine stranke s podrškom dovoljnom za ulazak u Sabor. Slijedi ogromna rupa, a zatim i stranke s malom potporom. Prva među njima je IDS s 2,1 posto, zatim HSU koji je s 1,8 posto blago pokvario svoj rejting u ovom istraživanju, HNS s 1,3 posto, OIP te Platforma Umirovljenici zajedno imaju 1,1 posto, a Fokus i Centar samo jedan posto podrške birača.

U istraživanju se pojavila i Platforma Umirovljenici zajedno | Foto: Dnevnik.hr/IPSOS

Iako bi, prema istraživanju, izlaznost na izbore bila prilično velika, čak 71 posto, broj neodlučnih birača i dalje raste. U lipnju je postotak onih koji nisu sigurni kome bi dali svoj glas porastao na 18,3 posto.

Pozitivci i negativci

Ipak, puno je lakši izbor bio procijeniti tko je od političara ostavio pozitivan, a tko negativan dojam. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji hrvatski političar, kojeg pozitivnim smatra 44 posto građana. Dobar dojam je na 42 posto ispitanika ostavio Božo Petrov, dok je Ivan Penava to učinio s 39 posto birača. Krug najpozitivnijih političara zatvaraju Tomislav Tomašević (38 posto) i Andrej Plenković (34 posto).

Pozitivan dojam na građane ostavili su ovi političari. | Foto: Dnevnik.hr/IPSOS

Najlošiji dojam na građane je ostavio Milorad Pupovac, kojeg negativno doživljava čak 74 posto građana. Premijera Plenkovića takvim smatra 58 posto, Gordana Jandrokovića 55 posto, Hrvoja Zekanovića 54 posto, a Peđu Grbina 51 posto ispitanika.

Milorad Pupovac je i dalje na vrhu liste najnegativnijih političara. | Foto: Dnevnik.hr/IPSOS

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap