CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, a ‘Možemo!’ raste u treću najjaču stranku u državi

Josip Mihaljević
7. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Izborne ankete prije i nakon parlamentarnih izbora su kao zemlja i nebo. Potpuno je nestao privid izjednačenosti na vrhu, a HDZ podržava gotovo svaki treći ispitanik. SDP je na koljenima, a treća snaga u državi postala je politička platforma ‘Možemo!’.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Mjesec dana nakon izbora ankete javnog mnijenja otkrivaju pravo stanje na terenu. Promocija plus provela je novo istraživanje za RTL televiziju kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a odnosi snaga među političkim strankama su sljedeći.

Izborni pobjednik HDZ uživa podršku od 32,9 posto ispitanika, gotovo svaki treći ispitanik se odlučio za njih. Prije samih izbora djelovalo je kao da su HDZ i SDP izjednačeni, a najnovija anketa otkriva da je SDP gotovo dvostruko slabiji od HDZ-a. Podržava ih 18,1 posto ispitanika.

Na treće mjesto popela se politička platforma ‘Možemo!’ koju danas bira 11 posto ispitanika.

Domovinski pokret Miroslava Škore nije uspio ući u Vladu, a birači ih polagano napuštaju. Danas ih bira 8,6 posto ispitanika, što je na razini Mosta kojeg bira 8,3 posto ispitanika. To su sve stranke koje prelaze izborni prag od 5 posto.

  • HDZ – 32,9%
  • SDP – 18,1%
  • ‘Možemo!’ – 11%
  • Domovinski pokret – 8,6%
  • Most – 8,3%

Andrej Plenković najpozitivniji političar

Iza većih stranka redom idu Pametno (1,3 posto), HSS (1,3 posto) i IDS (1,2 posto), a dobar dio manjih stranaka nije uopće reprezentiran u anketi.

Što se tiče popularnosti političara, Andreja Plenkovića pozitivnim smatra 24,6 posto ispitanika, a na drugom mjestu je Zoran Milanović koji bilježi pad s 15,3 posto u lipnju na 11,3 posto u srpnju.

Milanović je ujedno i najnegativniji političar Hrvatskoj, tako smatra 15,8 posto ispitanika, a iza njega je i Andrej Plenković s 15,3 posto.

 

CRO Demoskop: HDZ uvjerljivo prvi, a ‘Možemo!’ raste u treću najjaču stranku u državi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap