Covid dodatak: Evo koliko se umirovljenika prijavilo za isplatu u trećem krugu!

Jasmina Grgurić Zanze
7. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Država je umirovljenicima s inozemnim elementom dala još jednu šansu za dobiti od 400 do 1.200 kuna covid dodatka, jer su propustili prijaviti se u drugom krugu do kraja lipnja, ili nisu imali potrebnu dokumentaciju. U Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pristigao je znatan broj prijava.

Foto: Unsplash

Od 400 do 1.200 kuna novčane pomoći dobit će umirovljenici koji su se do kraja studenog u trećem krugu isplate covid dodatka prijavili uz dokaz o inozemnoj svoti mirovine koju primaju uz onu hrvatsku ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu, u slučaju da su makar neko vrijeme radili izvan Hrvatske.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 15 i pol tisuća novih prijava.

Čim završi obrada podataka bit će poznat datum isplate

“U razdoblju od 1. listopada do 2. prosinca 2021. evidentirano je ukupno 15.593 COVID podnesaka o kojima se odlučuje u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a koji se odnose na podatak o inozemnoj svoti mirovine ili na izjavu korisnika da ne prima inozemnu mirovinu.

Zašto je dodatak dobilo samo 27 posto umirovljenika s mirovinom do 1.500 kuna?

U taj broj uključeni su i zahtjevi koji su podneseni u razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna 2021. (1.923 zahtjeva) koji odbijeni kao nepravovremeni prema Odluci o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovina radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 te o njima HZMO ponovno odlučuje po službenoj dužnosti bez potrebe da korisnici ponovno dostavljaju dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjave korisnika da ne prima inozemnu mirovinu” – kazali su nam iz HZMO-a.

Iz Mirovinskog napominju kako dostavu dokaza o iznosu inozemne mirovine ili izjavu korisnika da ne prima inozemnu mirovinu od 1. prosinca 2021. nije moguće predati elektroničkim putem, no podneske putem pošte još uvijek zaprimaju, tako da navedeni broj nije konačan.

Obrada podataka je, kažu, još u tijeku, a nakon njezina završetka bit će poznat i datum isplate koji bi trebao biti ovoga mjeseca.

Dobar dio umirovljenika ostao bez dodatka

Umirovljenici čija ukupna mirovina iznosi do 1.500 kuna dobit će 1.200 kuna novčane pomoći. Po 900 kuna bit će isplaćeno onima s mirovinom od 1.500,01 do 2.000 kuna. Za mirovine od 2.000,01 do 3.000 kuna iznos je 600 kuna, dok će umirovljenici s mirovinama od 3.000,01 do 4.000 kuna dobiti po 400 kuna.

Iz Mirovinskog objasnili zašto većina s malom mirovinom nije dobila covid dodatak

Podsjetimo, dio korisnika i inozemnih mirovina nije u propisanom roku do kraja lipnja dostavio dokaze o inozemnoj mirovini, iako su ispunjavali uvjete pa je otvoren još jedan rok.

Prvi krug isplate za građane samo s hrvatskom mirovinom išao je automatski od kraja travnja, a covid dodatak ostvario je 652.341 umirovljenik. U drugom krugu umirovljenici koji primaju i mirovinu iz inozemstva, ili su radili vani, ali ne primaju mirovinu, trebali su se prijaviti kroz svibanj i lipanj uz navedene dokaze. Sredinom srpnja isplata je obuhvatila njih 57.468.

Covid dodatkom tako je ukupno obuhvaćeno 709.809 umirovljenika, što je značajno manje od planiranih 850 tisuća koliko je najavila Vlada.

Kako vidimo, ta brojka ni sada u trećem krugu isplate neće biti ni približno dosegnuta s novih 15 i pol tisuća prijava. Naime, pravo na dodatak ne ostvaruju umirovljenici koji rade, a kojih je oko 19.000, zatim oni čije obje mirovine u zbroju prelaze 4.000 kuna, a također je uvjet da imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap