Cijepljenje protiv gripe počinje ranije, prednost imaju stariji od 65 godina

Jasmina Grgurić
28. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Cijepljenje protiv gripe ove sezone počinje ranije nego inače, sredinom listopada, zbog epidemije koronavirusa. Naime, gripa u kombinaciji s Covidom-19 stvorila bi vrlo težak oblik bolesti, upozoravaju epidemiolozi. Prednost će imati osobe starije od 65 godina, koje su najugroženije, a naručeno je više cjepiva nego lani, 590.000 doza.

penzic cjepivo

Foto: Unsplash

Sezona cijepljenja protiv gripe počinje ranije nego što je to uobičajeno, već sredinom listopada, a kako bi se spriječile komplikacije istovremenog obolijevanja od kroonavirusa. Naručene su i rekordne količine, 590.000 doza. Također, u izradi je plan provedbe cijepljenja uz epidemiološke mjere, pri čemu će prednost imati osobe starije od 65 godina. Svrha je izbjeći gužvu zbog koronavirusa.

Narudžbe preko telefona kod svoga liječnika

“U siječnju smo naručili 460.000 doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130.000 doza. Uskoro bi trebalo stići 560.000 doza, a još 30.000 u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva, rekao je za HRT epidemiolog Branko Kolarić.

Markotić: Stariji od 60 godina obavezno se moraju cijepiti protiv gripe

Cjepivo stiže početkom mjeseca, nakon čega će se rasporediti po domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo pa bi cijepljenje moglo početi između 15. i 20. listopada, odnosno do mjesec dana ranije nego prošle godine.

Prioritetne skupine su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe kao i osobe s kroničnim bolestima. Stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa. Naručiti će se moći telefonski kod svoga liječnika.

Teška klinička slika kod dvije infekcije paralelno

“Ljudi će se morati naručiti na cijepljenje telefonom. Znamo da je to izazov, jer su telefoni liječnika zauzeti, pa zato planiramo s narudžbama krenuti već sada kako bi liječnici mogli napraviti plan cijepljenja svojih pacijenata” – dodaje Kolarić.

Bit će obavezno mjerenje temperature, nošenje maski, dezinficiranje ruku i vođenje evidencije dolaska. Domovi zdravlja cijepljenje mogu organizirati vani, pod šatorom.

Epidemija gripe pospješuje širenje koronavirusa jer kad imamo bilo kakvu respiratornu infekciju, poput gripe, više kišemo, kašljemo i na taj način širimo kapljice. Ako se dobiju te dvije infekcije paralelno, imat ćemo bolest s težom kliničkom slikom” – pojasnio je.

Zbog nošenja maski deset puta manje oboljelih

Ohrabrujuće je da ovogodišnja sezona gripe u Australiji u travnju bilježi desetorostruki pad oboljelih, čemu je pogodovalo nošenje maski, odnosno epidemiološke mjere protiv koronavirusa. Lani su u istom mjesecu imali 19.000 slučajeva, a sada samo 229 oboljelih.

Cjepivo za ovu sezonu sadrži dva tipa virusa A – H1N1 i H3N2 te dva tipa virusa grupe B, za koja se predviđa da će biti dominantni u ovogodišnjoj sezoni. Riječ je o cjepivu tvrtke Sanofi, od koje Hrvatska nabavlja cjepivo kroz trogodišnji ugovor putem javne nabave.

Prošle sezone gripe, zaključno sa 17. svibnjem ove godine, u Hrvatskoj je bilo registrirano 59.725 oboljelih. Prošlogodišnji podaci pokazuju da je bilo 117 mrtvih od posljedica gripe.

Cjepivo protiv gripe u ljekarnama košta 96,39 kuna i za njim vlada velika potražnja, ove godine dodatno zbog epidemije koronavirusa.