“Cijene ne rastu, nego skaču. Na moju mirovinu to je – boli glava”

Jasmina Grgurić Zanze
13. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Porast cijena komentirali su i osječki umirovljenici. Hrana je već poskupjela, ali cijene nastavljaju ići gore. Skuplje je, kažu, čak i voće i povrće na tržnici, premda prodavači tvrde suprotno, no već sada primjećuju da je kupaca manje.

Umirovljenici na osječkoj tržnici o poskupljenjima (Snimak zaslona/HRT)

Rast cijena prehrambenih proizvoda OPG-ovima i malim poljoprivrednim proizvođačima u Slavoniji otežava prodaju vlastitih proizvoda. Kupaca domaćih namirnica je sve manje, a uz pandemiju i hladnije vrijeme prodavači kao glavni razlog slabijeg posjeta tržnicama navode sve manju kupovnu moć građana, javlja HRT.

Nakon što ih je prošle godine iznenadio porast cijena namirnica za zimnicu, građani na glavnoj osječkoj tržnici primjećuju da su u veljači poskupjele i mnoge druge kategorije domaćih proizvoda. Zato, kažu, kupuju racionalnije.

“Cijene, ne rastu, nego skaču, a na moju mirovinu koja je vrlo mala je to boli glava” – rekla je za Regionalni dnevnik HRT-a jedna umirovljenica na osječkoj tržnici.

Katarina Peović: Vaučeri za energente moraju se proširiti na umirovljenike

Ostali paze koliko kupuju, povrća nešto manje, voća nešto više. Redoviti su, kažu, kupci i žao im je što sada mogu kupiti manje nego prije, jer ipak je riječ o svježim i domaćim proizvodima.

Prodavači pak strahuju od rasta troškova koji utječu na konačnu cijenu proizvoda. No, ističu kako se njihove cijene u odnosu na prošlu godinu nisu previše mijenjale.

Gostimir Čolić, vlasnik OPG-a iz Bijelog Brda, kaže da su cijene uglavnom slične, možda malo skuplje te mu se čini da ima manje i kupaca.

– Nama su cijene ostale već tri, četiri godine iste, tako da naši kupci to prepoznaju. Mi nismo preprodavači da moramo dizati cijene, nego mi imamo svoje, izjavila je Dragica Ivezić, suvlasnica OPG-a iz Tvrđavice.

“Cijene ne rastu, nego skaču. Na moju mirovinu to je – boli glava”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap