Četiri godine primali umanjene mirovine, a sada ih više od 10 tisuća tuži državu

Josip Mihaljević
8. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Susjedna Srbija je tek nedavno izašla iz takozvane “fiskalne konsolidacije” u kojoj su zbog loše ekonomske situacije morali smanjiti iznos mirovina. Oštećeni umirovljenici danas vode više od 10 tisuća sudskih postupaka i traže nadoknadu štete.

novcanik

Foto: Unsplash

Stranka Savez 90 Zelenih Srbije pozvala je srbijanske umirovljenike da pokrenu postupak nadoknade štete zbog razdoblja od četiri godine u kojemu nije bilo usklađivanja mirovine, piše danas.rs. Pozvali su umirovljenike koji se osjećaju oštećenima da do 1. listopada pokrenu postupak i napominju kako se već vodi više od 10 tisuća parničnih i drugih postupaka umirovljenika i njihovih nasljednika zbog nadoknade štete.

“Gdje je sav taj oduzeti novac završio teško je utvrditi, cilj konsolidacije nije postignut, ali je apsurd jasan – kada se sve zbroji i oduzme, penzionerima je za četiri godine zakinuto čak osam penzija, a šteta koju su učinili iznosi više od 840 milijuna eura”, navodi se u priopćenju Zelenih.

Na kraju perioda fiskalne konsolidacije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je pismo zahvale svakom umirovljenik u državi u kojem im je zahvalio na podršci i odricanju kako bi se Srbija oporavila od bankrota do kojeg je doveo “bivši režim”.

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) je ranije priopćilo kako je zbog smanjenja mirovina od jedan do 25 posto oštećeno oko 740 tisuća ljudi.

Četiri godine primali umanjene mirovine, a sada ih više od 10 tisuća tuži državu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap