Čemu postojanje II. stupa ako će on biti isplativ samo onima s prosječnom plaćom od 17 tisuća kuna

Josip Mihaljević
21. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Prelazak iz kombinirane mirovine u I. stup prilikom umirovljenja do sada je odabralo oko 16 tisuća osoba, dok je isplatu kombinirane mirovine odabralo svega 300 ljudi. Tako bi trebalo izgledati i u budućnosti, kombinirana mirovina će se isplatiti samo onima s ogromnim prosječnim plaćama.

drugi stup

Foto: Pixabay

Ispostavlja se da kombinirana mirovina prosječne plaće iz prvog i drugog stupa nije najsretnije rješenje, budući da će takvi umirovljenici imati 8-9% manju mirovinu u odnosu da su štedjeli samo u prvom stupu.

Dapače, kombinirana mirovina će biti isplativa samo za tri do pet posto građana, i to onih čija je prosječna plaća tijekom cijelog radnog staža iznosila 17 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Drugim riječima, drugi stup je obavezan za sve građane, iako će od njega imati koristi tri do pet posto građana. Štoviše, planirana su još veća izdvajanja za drugi stup. S trenutačnih pet posto plaće, postepeno će se povisivati na deset posto.

Ostatak građana bit će primoran svoju štednju iz II. stupa prebaciti u I. stup prilokom umirovljenja, budući da će tim potezom ostvariti poprilično veću ratu mjesečne mirovine.

Ipak, smisao II. stupa se za “obične” građane može ostvariti kroz jednu mogućnost, iako se nama čini da će ti isti građani izvuć “deblji kraj” u cijeloj priči. O smislu II. stupa, piše Frenki Laušić iz Slobodne Dalmacije:

“Nema baš nekog posebnog smisla. Dio smisla ostaje samo zbog toga što mirovina iz drugog stupa može biti naslijeđena. Ali, ako pristanete na to da nakon umirovljenja u slučaju vaše smrti vašu mirovinu može naslijediti vaša supruga, ili netko od nasljednika, tada će vam mjesečna mirovina biti manja za oko 20 posto u odnosu na to da niste odredili nasljednika. Tako umanjenu mirovinu će nastaviti primati vaš nasljednik.”