Otkrivena najstarija osoba koja je ikada živjela – ima čak 129 godina!

Jasmina Grgurić Zanze
4. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

“Vrlo je teško živjeti kada nemaš nikoga svog, ni brata ni sestre. Nikoga nema da me posjeti, osim mojih susjeda. U ovom životu me više ništa ne čini sretnom”

Koku Istambulova Snimak zaslona/Radio Slobodna Europa

Ako je vjerovati podacima s njezine osobne iskaznice, Koku Istambulova najvjerojatnije je najstarija žena koja je ikada živjela na kugli zemaljskoj. Prema dokumentima, rođena je davne 1889. godine i 1. lipnja ove godine napunila je čak 129 godina.

Radio Slobodna Europa donosi njezinu nevjerojatnu priču. Naime, u ruskoj Republici Čečeniji živi s unukom, a život joj nije samo dug, nego i vrlo težak.

“Još od mog ranog djetinjstva, od mene se očekivalo da radim fizičke poslove. Prije ručka bih okopala vrt. To je bila moja svakodnevna rutina. Morala sam sakupljati pamuk i kukuruz te sijati pšenicu. Morala sam probati sve u životu” – kaže ova, i dalje vrlo vitalna, starica.

Istambulova tvrdi kako je rođena pet godina prije nego što je zavladao posljednji ruski car Nikolaj Drugi. Preživjela je i boljševičku revoluciju, oba Svjetska rata, raspad Sovjetskog saveza i uspon Vladimira Putina.

Tijekom Drugog svjetskog rata, 1944. godine, Staljin je deprotirao Čečence. Na prograničkom putu u središnju Aziju, život ih je izgubilo više od 100.000, a među njima i obitelj Istambulove.

“Nikomu nije dozvoljeno da sahranjuje svoje mrtve. Psi su se hranili njihovim mrtvim tijelima. Tijelo moga punca također je bačeno s kočije. Tamo u Kazahstanu, umrla su dvojica mojih sinova. Samo je moja kćerka preživjela” – kaže Koku.

Snimak zaslona/Radio Slobodna Europa

Nadživjela je svoje šestero djece, a suprug joj je umro prije deset godina. Obitelj tvrdi kako je i on imao više od 120 godina.

“Vrlo je teško živjeti kada nemaš nikoga svog, ni brata ni sestre. Nikoga nema da me posjeti, osim mojih susjeda. U ovom životu me više ništa ne čini sretnom.” – teška srca zaključila je Koku.”

 

Copy link
Powered by Social Snap