Capak: Svi u Hrvatskoj koji su primili prvu dozu cjepiva dobit će i drugu na vrijeme

Josip Mihaljević
29. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Danas imamo 561 novozaraženog, a preminulo je 29 ljudi. Stožer je odgovarao na pitanja o popuštanju mjera, najavljenom neposluhu ugostitelja, ali i o nedostatku cjepiva. Svi koji su primili prvu dozu, primit će i drugu dozu na vrijeme, kazao je Capak.

stožer

Foto: Youtube screenshot

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117.

Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent.

Preminulo je 29 osoba.

“Prosječna dob je preminulih je 79 godina. Među njim najmlađa osoba imala je 38 osoba, a radilo se o malignoj bolesti s metastazama”, kazala je Vera Katalinić-Janković.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 231539 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4972 preminulo, ukupno se oporavilo 223 450 osoba od toga 588 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15 389 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1 180 851 osoba, od toga 5 020 u posljednja 24 sata.

Zaključno s jučerašnjim danom, utrošeno je 79460 doza cjepiva, a cijepljeno je 58585 osoba. S dvije doze procijepljeno je 20875 osoba, a s jednom 37710.

Nove mjere vrijede od sutra do 15. veljače

Krunoslav Capak je otkrio kako stojimo među zemljama EU:

“Prosječna incidencija nam je 189. Najvišu incidenciju ima Sisačko-moslavačka (351,3), a najnižu Istarska županija (60,4). Hrvatska je po dvotjednoj incidenciji na 100 tisuća stanovnika na sedmom mjestu u EU. Nižu incidenciju od nas imaju Danska, Mađarska, Cipar, Bugarska, Finska i Grčka. Sve ostale zemlje EU imaju višu incidenciju od nas”, kazao je Capak.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako nove mjere vrijede od sutra (danas u ponoć) do 15. veljače kada se očekuje novi set mjera.

Hoće li AstraZenecino cjepivo danas biti registrirano? Hrvatska je, gledajući pojedinačne narudžbe, naručila najviše  njihovog cjepiva.

“U medijima smo čitali kako AstraZenecino cjepivo možda neće biti registrirano za uporabu nad starijim od 65 godina. To ne možemo potvrditi, nemamo dovoljno podataka za to. Pričekajmo kraj današnjeg dana, imamo informaciju da će AstraZenecino cjepivo biti registrirano. Tada ćemo dobiti podatke o učinkovitosti i predstavit ćemo ih hrvatskoj javnosti.

Najavljeno nam je da bi do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza cjepiva u tri tranše, ali nemamo pismenu potvrdu”, kazao je Capak.

Što ako ugostitelji otvore kafiće u ponedjeljak?

Što ako ugostitelji i vlasnici teretana u ponedjeljak otvore svoje objekte kao što najavljuju?

“Ja se još uvijek nadam da do toga neće doći, nema razloga za to. Stožer je današnjom odlukom samo produžio mjere koje su na snazi već dva mjeseca i u ta dva mjeseca smo i disciplinom građana i provedbom mjera došli do toga da imamo jasan trend pada. Time smo zadovoljni, ali ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, taj broj treba spuštati prema dolje.

Mi moramo vidjeti prije svega računa o životima i zdravlju, epidemiološka struka je u pripremi ove odluke postavila prioritete. Oni se ne odnose samo na ovu situaciju, oni su načelnog karaktera. Kada se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da ono mora biti postupno”, kazao je Božinović.

Božinović je ugostitelje i vlasnike teretana pozvao da budu solidarni.

“Ukoliko nam trendovi budu povoljniji do 15. veljače, ukoliko nam se ne dogodi nekakva nova varijanta virusa, pretpostavljamo da će i situacija s cjepivom biti jasnija nego što je danas, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru u kojem bi svi bili zadovoljniji. Nije nama u interesu donositi odluke da bi bilo kome napravili štetu, cilj nam je da se ne dogodi ono što je bilo u 11. i 12. mjesecu kada su bolnički kapaciteti bili na rubu izdržljivosti”, kazao je Božinović.

Što se točno treba dogoditi do 15. veljače za daljnje popuštanje?

Novinari su pitali po kojem kriteriju se zaključilo da idemo u ovakvo blago popuštanje mjera i što se treba dogoditi do 15. veljače da bi imali značajnije opuštanje.

“Kriteriji su ono što smo iskomunicirali. Na temelju mišljenja Referentnog centra za epidemiologiju smo kazali da se na temelju manjih brojeva može ići u manja popuštanja. To popuštanje mora biti oprezno i postupno, a prioriteti popuštanja kreću od obrazovanja, zdravlja, uključujući i sport, pa do gospodarstva koje nismo zatvarali, a nakon toga sve ostalo”, kazao je Božinović.

Tko je pravno odgovoran ako cjepivo izazove neželjene posljedice ili čak smrt?

“To je kompletno pravno pitanje, dakle proizvođači su dobili odobrenje nakon pregledane dokumentacije, pri tome su bili dužni prijaviti sve nuspojave koje su vidjeli. Znamo da se odobrenje dobije nakon tri kliničke faze, a nakon toga stupa četvrta klinička faza koja je vječna, odnosno prate se rezultati dokle god se lijek postoji. Dalje ide praćenje svih nuspojava, neke se mogu zabilježiti nakon 5, 10, 15 godina.

Nakon što se tako nešto dokaže, dalje idu medicinske analize, a pravorijek o tome mogu imati i pravnici. To nije jednoznačno pitanje, stvar je procjena i daljnjih analiza”, odgovorila je Alemka Markotić.

“Svi će u Hrvatskoj primiti drugu dozu na vrijeme”

Novinari su pitali gdje je nestala gripa.

“Mi u Hrvatskoj nismo zabilježili niti jedan slučaj gripe, niti je klinički bilo izvještaja iz bolnica koje zaprimaju pacijente s respiratornim simptomima. Mi smo pregledali čitav niz uzoraka koji su došli na virusološku dijagnostiku i nismo pronašli niti jednu gripu.

To ne znači da je nestala, neke zemlje izvještavaju o prisutnosti gripe, ali se radi o vrlo niskom intenzitetu, svega nekoliko slučajeva. Čini se da ćemo imati jako nizak postotak prisutnosti gripe nego proteklih godina.

Mjere koje se provode protiv covida-19 sasvim su sigurno učinkovite i protiv gripe jer se radi o istom načinu prijenosa virusa”, kazao je Capak.

Hoće li svi oni koji su primili prvu dozu cjepiva primiti drugu dozu na vrijeme?

“Dakle, 21 dan je najmanji razmak između dva cjepiva. Svi u Hrvatskoj će primiti drugu dozu na vrijeme. Ministri koji su se cijepili prije tri tjedna plus jedan dan će unutar idućih sedam dana primiti svoju drugu dozu”, kazao je Capak.

Inače, članovi Stožera su se već cijepili, iako drugu dozu nisu primili javno pred kamerama kao što su to napravili s prvom dozom.

Capak: Svi u Hrvatskoj koji su primili prvu dozu cjepiva dobit će i drugu na vrijeme
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap